Όπως είναι σε θέση να πληροφορείται ο δημοσιογράφος-εκδότης του Piperata.gr, Πάρις Κουρτζίδης, ο ανακριτής κατά της διαφθοράς ξεκίνησε τις κλήσεις των μαρτύρων για την υπόθεση του ναρκόπλοιου «Noor 1», όπου κατηγορούμενοι είναι ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης μαζί με τρεις συνεργάτες του.
Πρώτος καλείται να καταθέσει ο βασικός μάρτυρας και γνωστός εκδότης – δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος μέσα από το σάιτ του zougla.gr έκανε και τις σχετικές αποκαλύψεις, ενώ συνέβαλε καταλυτικά και στην έρευνα που οδήγησε στο πόρισμα – καταπέλτης της προϊσταμένης της εισαγγελίας Πειραιά Ειρήνης Τζίβα.
Βάσει της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί, τελευταίοι αναμένεται να κληθούν ο Βαγγέλης Μαρινάκης και οι τρεις συνεργάτες του, ως κατηγορούμενοι σε βαθμό κακουργήματος για τη μεταφορά και εμπορία 2,1 τόνων ηρωίνης από τον περσικό κόλπο στην Ελλάδα και όχι μόνο, καθώς το κατηγορητήριο απαριθμεί μία μακροσκελή σειρά από κακουργηματικές πράξεις.
Ειδικότερα, η κατηγορία που βαραίνει τον εφοπλιστή αφορά σε «Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που επιδιώκει τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων που προβλέπονται στη νομοθεσία περί ναρκωτικών, της διεύθυνσης της ανωτέρω εγκληματικής οργάνωσης, της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών (χρηματοδότηση, διαμετακόμιση, εισαγωγή, μεταφορά, αγορά, κατοχή, πώληση, αποθήκευση) κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 187 ΠΚ, από δράστες που κατ’ επάγγελμα χρηματοδοτούν την τέλεση πράξεων διακίνησης και διακινούν ναρκωτικές ουσίες και το προσδοκώμενο όφελος των δραστών υπερβαίνει το ποσό των 75.000 ευρώ».
■ Η οργάνωση του «Noor 1» οδηγήθηκε στο εδώλιο το 2015, η απόφαση εκδόθηκε το 2016, με την εισαγγελέα να ασκεί έφεση υπέρ του νόμου, θεωρώντας ιδιαίτερα επιεική την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με αναστολή. Η απόφαση καθαρογραφόταν επί 18 μήνες(!), με αποτέλεσμα να ζητήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής πειθαρχικό έλεγχο από τον Άρειο Πάγο.
■ Η απόφαση τελικά καθαρογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2018, όμως ακόμα δεν έχει οριστεί η εκδίκαση στο Εφετείο.
■ Στο μεταξύ, μέσω προανακριτικής διαδικασίας της Εισαγγελίας Πειραιά (μετά τη δικαστική συνδρομή του Ντουμπάι) ασκήθηκαν οι διώξεις εναντίον του Β. Μαρινάκη και συνεργατών του για εμπλοκή τους με τραπεζικά εμβάσματα στην υπόθεση «Noor 1».
■ Το Συμβούλιο του Πειραιά είχε απορρίψει το αίτημα για άρση απορρήτου στο κινητό του ισοβίτη Γιαννουσάκη και χρειάστηκε να φτάσει μέχρι τον Άρειο Πάγο το σχετικό αίτημα της εισαγγελέως, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της προανάκρισης.
Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης και το βαρύτατο πόρισμα της εισαγγελέας Ειρήνης Τζίβας, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου διέταξε να ανατεθεί η περαιτέρω διαδικασία σε ανακριτή κατά της διαφθοράς.
Να υπενθυμίσω ότι, το Δικαστικό Συμβούλιο Πειραιά αποφάσισε ότι οι κακουργηματικές διώξεις που άσκησε η αρμόδια εισαγγελέας Ειρήνη Τζίβα εναντίον του Βαγγέλη Μαρινάκη και τριών συνεργατών του είναι έγκυρες και σύμφωνες με τις προϋποθέσεις του νόμου. Η απόφαση εκκρεμούσε εδώ και τέσσερις μήνες(!), όταν κατατέθηκαν οι προτάσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων, που ζητούσαν να ακυρωθούν οι διώξεις λόγω ακυρότητας της διαδικασίας.
Αμέσως είχαν κατατεθεί και οι προτάσεις της εισαγγελέως, ενώ ήδη η πλευρά του εφοπλιστή μιλούσε για σκευωρία… Είχε προηγηθεί η απόφαση του Συμβουλίου να επιτρέψει τελικά την έξοδο των τεσσάρων προσώπων στο εξωτερικό.
Έτσι, πλέον, η δικογραφία βρίσκεται στην Εισαγγελία κατά της διαφθοράς Πειραιά για να ξεκινήσει η κύρια ανάκριση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου