Δραστικές αλλαγές στο μιντιακό τοπίο προκάλεσε το επίμαχο πείραμα του Facebook να αφαιρέσει από το News Feed των χρηστών τις ειδήσεις από επαγγελματικά μέσα ενημέρωσης στις έξι χώρες στις οποίες είχε εφαρμοστεί.
Το μέτρο της εταιρείες, το οποίο αρκετοί αποκάλεσαν «οργουελικό» εφαρμόστηκε σε Σρι Λάνκα, Γουατεμάλα, Βολιβία, Καμπότζη, Σερβία και Σλοβακία από τον περασμένο Οκτώβριο.
Ουσιαστικά το News Feed των χρηστών είχε σπάσει στα δύο: στο «κανονικό» υπήρχαν μόνο.. αναρτήσεις από συγγενείς και φίλους αλλά όχι από ΜΜΕ, ενώ είχε δημιουργηθεί ένα δεύτερο News Feed με την ονομασία Explore, όπου υπήρχε το περιεχόμενο από τα επαγγελματικά ΜΜΕ, επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς.
Το πείραμα είχε ξεκινήσει ως εφαρμογή διαφορετικής πολιτικής από την εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, η οποία είχε ανακοινώσει ότι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης θα «επενδύσει» περισσότερο σε πιο προσωπικό περιεχόμενο για τους χρήστες του και όχι ειδησεογραφικό.
Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που κατήγγειλαν ότι με την πρακτική αυτή θα ενισχυθεί, τελικά, η παραπληροφόρηση και οι ψευδείς ειδήσεις.
Στις έξι χώρες όπου εφαρμόστηκε πιλοτικά το πείραμα οι χρήστες δεν έδειξαν να ενθουσιάζονται με τα δύο διαφορετικά News Feeds, ενώ υπήρξαν σημαντικές επιπτώσεις στις εταιρείες ΜΜΕ.
Ο 'Ανταμ Μοσερί, επικεφαλής του News Feed, δήλωσε σε ιστολόγιο: «Μας δώσατε την απάντηση: οι άνθρωποι δεν θέλουν δύο ξεχωριστά feeds.Κάτι τέτοιο δεν τους βοήθησε τελικά να συνδεθούν περισσότερο με τους φίλους και την οικογένειά τους».
Ο ίδιος αναγνώρισε ότι το πείραμα του Facebook είχε χωρίς προειδοποίηση αλλάξει τελείως το μιντιακό τοπίο στις έξι χώρες. Διαβεβαίωσε ότι στο μέλλον η εταιρεία θα αναθεωρήσει τον τρόπο που αξιολογεί και δοκιμάζει τα νέα προϊόντα της.
«Χαίρομαι που το πείραμα αυτό τελειώνει και χαίρομαι ακόμη περισσότερο που το Facebook παραδέχεται ότι έκανε λάθη και ότι δεν επικοινώνησε σωστά την εφαρμογή του μέτρου» δήλωσε ο Σλοβάκος δημοσιογράφος Φίλιπ Στρούχαρικ. Ο ίδιος είχε υπάρξει ένας από τους μεγαλύτερους πολέμιους του μέτρου αυτή δηλώνοντας ότι «Το Facebook δεν σκέφτεται τις επιπτώσεις και δεν ενδιαφέρεται για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό των χωρών αυτών». Τον Δεκέμβρη, μάλιστα, είχε είχε δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία που κατέγραφαν ότι το μέτρο επηρέαζε τα επαγγελματικά ΜΜΕ περισσότερο από τα fake news.
- efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου