Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Τα ΕΛ.ΠΕ. αναζητούν «παίκτη»-επενδυτή παγκόσμιου βεληνεκούς για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες!



Mε δέλεαρ τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, οι δύο βασικοί μέτοχοι – παίκτες των Ελληνικών Πετρελαίων οδηγούνται προς την πώληση ποσοστού 51% και κατ’ επέκταση αναζητούν στρατηγικό επενδυτή και μάλιστα διεθνούς βεληνεκούς.

Το δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) και η Paneuropean Oil and Industrial Holdings (Όμιλος Λάτση), όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, από τα τέλη του προηγούμενου κιόλας μήνα, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την από κοινού διάθεση μετοχών, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, που θα αντιστοιχεί στο 51% των ΕΛ.ΠΕ., αλλά και στην παραχώρηση του μάνατζμεντ.


Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν τα Piperata.gr, το πλειοψηφικό πακέτο θα προκύψει από τη διάθεση ποσοστού περίπου 20% εκ του 35,5% του ΤΑΙΠΕΔ και περίπου 30% από το 45,5% της Paneuropean Oil. Ήτοι, από την επομένη μέρα τής διάθεση των μετοχών αυτών, οι δύο πλευρές της υπάρχουσας κατάστασης θα κατέχουν ποσοστό 15%, εκάστως.

Με δεδομένα τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, EBITDA στα 834 εκατ. ευρώ και τα ρεκόρ στην παραγωγή και τις πωλήσεις πετρελαιοειδών, αλλά και κυρίως τις συμμαχίες που έχει κάνει με τις πολυεθνικές Total, ExxonMobil και Edison στις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και την Κρήτη, η αποτίμηση διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Αρμόδια στελέχη κάνουν λόγο ακόμη για αξίες της τάξης των 5-6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες και εκτιμήσεις, οι επενδυτές που θα ανταποκριθούν στο διεθνή διαγωνισμό θα κληθούν να υποβάλλουν προσφορά για το 51% με πολύ υψηλά τιμήματα. Αυτός είναι και ο στόχος, καθώς αναζητείται στρατηγικός επενδυτής με διεθνή δραστηριότητα και μεγάλη εμβέλεια, ο οποίος να είναι και έτοιμος -με όλα τα αναγκαία μέσα- για να απογειώσει τον ελληνικό πετρελαϊκό όμιλο σε δυσθεώρητα ύψη.

Στο μεταξύ, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει και ο αντίλογος για τη διατήρηση του κυρίαρχου ρόλου του δημοσίου στα ΕΛ.ΠΕ, δηλαδή ο κρατικός παράγοντας να παραμείνει ο ισχυρός παίκτης. Όπως σημειώνουν το «παιχνίδι της έρευνας για κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου ανοίγει και συνεπώς το δημόσιο θα πρέπει να επιδιώξει την αποκόμιση του μέγιστου δυνατού οφέλους».

Σε κάθε περίπτωση, το «κλειδί» για την προσέλκυση σοβαρών και αξιόπιστων επενδυτών είναι τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων. Συνεπώς, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην προσέλκυση μόνο ομίλων – κολοσσών, οι οποίοι θα μπορούν να παίζουν στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα, κι όταν χρειάζεται να επιβάλλονται σε κάθε επίπεδο…

-από piperata.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κι όμως. Τρίτη σερί εβδομάδα …sold out το Fantasia

Από το καλοκαίρι, όταν πρώτοι γράψαμε για το συγκεκριμένο σχήμα, πιστεύαμε ότι θα κάνει την διαφορά. Μάλιστα, τότε δεν ήταν λίγοι εκείνο...