Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Η οικονομική ασφυξία θα συνεχιστεί - Τίποτε δεν έχει κερδίσει η χώρα από τη νέα αξιολόγηση πέραν της στασιμότητας



Σε έναν ακόμη κύκλο οικονομικής ασφυξίας μπαίνει η Ελλάδα παρά την δήθεν ικανοποίηση της κυβέρνησης για την θετική αξιολόγηση. Την συγκεκριμένη στιγμή δεν έχει κερδηθεί τίποτε. Τι έχει κερδηθεί; 

Η καταβολή των 7,5 δισ. της δόσης στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου που όμως θα επιστραφεί στους εταίρους για να πληρωθούν υποχρεώσεις και θα απομείνει ένα πόσο κάτι παραπάνω από 1 δισ. ευρώ. Τι θα πρωτοπληρωθεί; Μπορεί αυτό το ποσό να δώσει ανάσα στην  ήδη χειμάζουσα ελληνική αγορά; Μάλιστα , ίσως καταβληθεί σε δόσεις των 500 εκατ./μήνα.

Στη συνέχεια, αν και εφόσον εφαρμοστού πλήρως όλα τα προαπαιτούμενα, ακολουθεί μία εκταμίευση 2,8 δισ. που έχει προσδιοριστεί για μετά το καλοκαίρι. Εδώ η κυβέρνηση θα κληθεί να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός «νεοφιλελεύθερου πακέτου», το οποίο περιλαμβάνει:  

  • ιδιωτικοποιήσεις,
  • την ενεργοποίηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων,
  • τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών,
  • την ενεργοποίηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και
  • τις αλλαγές στον τομέα της ενέργειας.
Όλα αυτά θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί τους αμέσως επόμενους μήνες, προκειμένου να εκταμιευθεί η απόδοση των 2,8 δισ. στις αρχές του φθινοπώρου, η οποία μπορεί και να καταβληθεί επίσης με μηνιαίες δόσεις.

Είναι βέβαιον ότι η και πάλι, η αξιολόγηση του φθινοπώρου θα  κυλήσει προς τα τέλη του έτους με συνεχείς καθυστερήσεις και πως μέσα σε τέτοιο κλίμα ακινησίας θα ξεκινήσει ο επόμενος πολιτικός κύκλος σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Η Ελλάδα θα παραμένει δηλαδή σε στασιμότητα ίδια με αυτή των τελευταίων 7 χρόνων.

Στο μεταξύ οι βαρύτατοι φόροι θα έχουν επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην αγορά και στα έσοδα και δεν αποκλείεται να αρχίσουν επίσημα οι σκέψεις για νέα μέτρα πέραν των συμφωνηθέντων.
Ελλάδα

Πηγή: molonoti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κι όμως. Τρίτη σερί εβδομάδα …sold out το Fantasia

Από το καλοκαίρι, όταν πρώτοι γράψαμε για το συγκεκριμένο σχήμα, πιστεύαμε ότι θα κάνει την διαφορά. Μάλιστα, τότε δεν ήταν λίγοι εκείνο...