Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Και οικογένεια από την Πάτρα στην φορολογική λίστα της HSBC - Διατηρούν Πύργο στη Νότια Γαλλία με την φίρμα κρασιών ChâteauMargaux



Ογδόντα έξι εγγραφές προσώπων με ελληνικό ενδιαφέρον, εκτός από τις 2.062 της λίστας Λαγκάρντ που προήλθε από απόρρητα αρχεία της HSBC Γευνεύης και εστάλησαν από τη Γαλλία στην Ελλάδα, εντόπισαν σε έρευνά τους «Τα Νέα», στο πλαίσιο του SwissLeaks.

Mεταξύ των ονομάτων που εμπλέκονται σε υπόθεση φοροδιαφυγής και μία οικογένεια από την Πάτρα που ζει όμως στην Γαλλία. Αναφερόμαστε στην οικογένεια Μεντζελόπουλου, συγγενείς των εν Πάτραις ιδιοκτητών του ξενοδοχείου Αστήρ. Το SwissLeaks είναι μια παγκόσμια έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, της γαλλικής εφημερίδας LeMonde και άλλων μεγάλων εντύπων και δικτύων. Τα αρχεία που διέρρευσαν περιλαμβάνουν πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς οι οποίοι φιλοξενούσαν πάνω από 102 δισ. δολάρια και συνδέονταν με 106.000 πελάτες της HSBC από ολόκληρο τον κόσμο.H εφημερίδα LeMonde που παραθέτει τα προφίλ διαφόρων πελατών της HSBC, απέκτησε πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα περισσοτέρων των 100.000 πελατών και έθεσε τα στοιχεία στη διάθεση της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών δημοσιογράφων (ICIJ) στην Ουάσινγκτον, η οποία τα διένειμε σε 50 διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους οι εφημερίδες Guardian στο Ηνωμένο Βασίλειο και SuddeutscheZeitung στη Γερμανία. Τα στοιχεία αναλύθηκαν από 154 δημοσιογράφους και αφορούν την περίοδο από το 2005 έως το 2007. Δισεκατομμύρια πέρασαν από λογαριασμούς στη Γενεύη, κρυμμένα μεταξύ άλλων πίσω από εταιρείες offshore στο Παναμά και στις βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Μαζί με 55 διεθνή μίντια, η εφημερίδα LeMonde αποκαλύπτει την απάτη ύψους 180 δις ευρώ σε 4 μήνες και δίνει ονόματα.Περίπου 100.000 πελάτες, 20.000 εταιρείες offshore και ένα σύνολο 180,6 δις ευρώ μεταφέρθηκαν μέσω της τράπεζας HSBC στη Γενεύη επί 4 μήνες, από το 2006 ως το 2007. Η LeMonde και άλλα 55 διεθνή μίντια αποκάλυψαν την Κυριακή το βράδυ ένα μαζικό σύστημα φορολογικής απάτης.


Στη Γαλλία η λίστα Φαλσιανί, (λίστα Λαγκάρντ είναι γνωστή στην Ελλάδα) αποκάλυψε φορολογική απάτη ύψους 5,7 δις ευρώ για 3.000 πελάτες. Ανάμεσα στα ονόματα που κυκλοφορούν είναι αυτό του κωμικού ηθοποιού Γκαντ Ελμαλέχ, ο οποίος απέκρυψε 800.000 ευρώ από την εφορία, ο επιχειρηματίας Ζαν Ντεσάνζ (1,6 εκατ. ευρώ), η κληρονόμος της Νίνα Ρίτσι (18,7 εκατ ευρώ). Τα περισσότερα από τα άτομα τα οποία αφορούσαν οι αποκαλύψεις, γράφει η LeMonde, διευθέτησαν την κατάσταση με την εφορία, μετά τις αποκαλύψεις.Στη λίστα των φοροφυγάδων βρίσκεται και η οικογένεια Μετζελόπουλου η οποία κατέχει το κτήμα και τη φίρμα κρασιών ChâteauMargaux στη Γαλλία. Με τον θάνατο του Αρμάν Μετζελόπουλου, οι κληρονόμοι είχαν ήδη εντοπιστεί να έχουν ποσά στην Ελβετία και στα Νησιά Κάιμαν, γράφει η LeMonde. Μια διαδικασία πληρωμής είχε ξεκινήσει με τις φορολογικές αρχές.

Τι απαντά η HSBC

Η τράπεζα δεν ήταν διαθέσιμη για να σχολιάσει τις αποκαλύψεις.Ωστόσο, στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα δημοσιεύει απάντηση της HSBC, η οποία αναφέρει ότι παραδέχεται παραλείψεις κατά το παρελθόν, δηλώνει όμως ότι εδώ και πολλά χρόνια έχει λάβει μέτρα για να εμποδίσει τη χρησιμοποίηση των υπηρεσιών της για φοροδιαφυγή ή ξέπλυμα χρήματος.

Φλαμής Κωνσταντίνος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κι όμως. Τρίτη σερί εβδομάδα …sold out το Fantasia

Από το καλοκαίρι, όταν πρώτοι γράψαμε για το συγκεκριμένο σχήμα, πιστεύαμε ότι θα κάνει την διαφορά. Μάλιστα, τότε δεν ήταν λίγοι εκείνο...