Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

101 Αχαϊκές Επιχειρήσεις χρωστάνε στο Δημόσιο 320 εκ. ευρώ-Οι περισσότερες όμως έχουν κλείσει-11 εκ. χρωστάει η ΠΑΕ Παναχαϊκή


Εκατόν ένας (101) είναι οι μεγαλοοφειλέτες (χρωστούν από 200.000 ευρώ έως 34.000.000 ο καθένας) του Δημοσίου από την Αχαΐα, σύμφωνα με τη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο, η προσεκτική ανάγνωση των ονομάτων που περιλαμβάνονται στη λίστα, δείχνει ότι η δημοσιοποίηση μάλλον επικοινωνιακούς παρά ουσιαστικούς σκοπούς εξυπηρετεί καθώς συνεχίζουν να περιλαμβάνονται ονόματα εταιριών που έχουν κλείσει προ πολλού (π.χ. Λαδόπουλος, Ράνια) ή προσώπων και εταιριών που έχουν πτωχεύσει και το Κράτος δεν πρέπει να προσδοκά ούτε σεντς.
Άλλωστε, οι περισσότεροι από τους εμφανιζόμενους στη λίστα, βρίσκονται σε αυτή εδώ και πολλά χρόνια, όπως διαπιστώνει όποιος ανατρέξει στις αντίστοιχες δημοσιοποιήσεις περασμένων ετών.
Από τις λειτουργούσες εταιρίες, ενδιαφέρον εμφανίζει η ληξιπρόθεσμη οφειλή της ΠΑΕ Παναχαϊκή που ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πατρώνπου ανέρχεται σε 367.000 ευρώ.
Πάντως, από τις εμφανιζόμενες στη λίστα εταιρίες η συντριπτική πλειοψηφία είτε έχει κάνει πτώχευση, είτε έχει προχωρήσει σε παύση λειτουργίας.
Ως εκ τούτου, από τα 317 εκατομμύρια που εμφανίζονται να οφείλουν οι 101 επιχειρήσεις της Αχαΐας, είναι προφανές ότι αυτά που μπορούν να εισπραχτούν και να μπουν στα δημόσια ταμεία είναι ελάχιστα και κινούνται περίπου στο 10-15% της συνολικής οφειλής.
Αν αυτή η εικόνα αφορά όλη την επικράτεια (και γιατί να μην την αφορά) γίνεται κατανοητό πόσο μικρά καλάθια πρέπει να κρατάμε όταν ακούμε ότι οι οφειλές στο Δημόσιο ξεπερνούν πλέον τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κι όμως. Τρίτη σερί εβδομάδα …sold out το Fantasia

Από το καλοκαίρι, όταν πρώτοι γράψαμε για το συγκεκριμένο σχήμα, πιστεύαμε ότι θα κάνει την διαφορά. Μάλιστα, τότε δεν ήταν λίγοι εκείνο...