Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Οι 20 που χρωστούν 5 δις ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου !!!



Σωρεία στοιχείων για το ιστορικό, τα προβλήματα, τους κινδύνους δανειοδότησης και......

Σωρεία στοιχείων για το ιστορικό, τα προβλήματα, τους κινδύνους δανειοδότησης και τους μελλοντικούς χειρισμούς των 20 μεγαλύτερων χρεωστών της Τράπεζας Κύπρου - περιλαμβανομένης και της πρώην Λαϊκής Τράπεζας - καταγράφονται σε εσωτερική Έκθεση 77 σελίδων, βγάζοντας στην επιφάνεια τους χειρισμούς που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα τα γνωστά προβλήματα στην Τράπεζα Κύπρου. 
Σύμφωνα, λοιπόν, με το έγγραφο που δημοσίευσε η Κυπριακή οικονομική ιστοσελίδα stockwatch.com.cy, η λίστα των χρεωστών συντάχθηκε στις 14 Ιουνίου 2013 και οι συνολικές οφειλές φθάνουν κοντά στα 5 δις ?. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η καθυστέρηση στην είσπραξη δανείων δισεκατομμυρίων έχει ανοίξει τον "ασκό του Αιόλου" και η Διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στο "μάτι του κυκλώνα", λόγω της δυστοκίας στη λήψη αποφάσεων. 
Από τα στοιχεία - που χρονολογούνται έναν χρόνο πίσω - κάποιες εταιρείες, όπως το συγκρότημα Λανίτης, το συγκρότημα Γαλαταριώτη, το συγκρότημα Κωνσταντίνου Σιακόλα και το συγκρότημα Νίκου Σιακόλα, έχουν προχωρήσει σε πώληση στοιχείων ενεργητικού, προσπαθώντας να μειώσουν το υπόλοιπο των δανείων τους. 
Με βάση τη λίστα Ιουνίου 2013, οι διευκολύνσεις του Συγκροτήματος Λανίτη ανέρχονται στα 576 εκατ. ?. Γίνονταν συχνές ρυθμίσεις από το 2006, ενώ για όλα τα δάνεια πληρώνονται μόνο τόκοι. Με απόφαση του Δ.Σ., ημερομηνίας 8 Μαρτίου 2013, λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup και πριν κλείσει η Λαϊκή, χορηγήθηκαν 13,65 εκατ. ? για κάλυψη τοκοχρεολυσίων 2012 και 2013, αναφέρει το έγγραφο. Στην Έκθεση αναφέρεται ότι στόχος είναι η σταδιακή μείωση του δανεισμού. 
Ο Όμιλος Σιακόλα παρουσιάζει χρεωστικό υπόλοιπο 315 εκατ. ? τον Ιούνιο 2013, «ο κίνδυνος» όπως αναφέρει η Τράπεζα «είναι ελεγχόμενος και οι πελάτες αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα μείωσης του δανεισμού». 
Ο Όμιλος Λεπτός παρουσιάζει χρεωστικό υπόλοιπο ?308 εκατ. ?, άνοιγμα εξασφαλίσεων 44 εκατ. ? και μη εξυπηρετούμενα δάνεια 11 εκατ. ?. Επίσης, στο έγγραφο αναφέρεται ότι ο Όμιλος έχει επιπρόσθετες υποχρεώσεις με άλλες τράπεζες ύψους 160 εκατ. ?. 
Τον Αύγουστο του 2010 η Τράπεζα ενέκρινε νέες πιστώσεις 162 εκατ.  ? για το Neapolis Project. Η Τράπεζα χαρακτηρίζει το προφίλ κινδύνου ως «υψηλό».  
Η εταιρεία Dolphin Capital Investors, σύμφωνα με την Τράπεζα, είχε μέγιστη άμεση υποχρέωση 300 εκατ. ?. 
Δάνεια 135 εκατ. ? αφορούν την Aristo Developers, που παρουσίασε άνοιγμα εξασφαλίσεων 24 εκατ. ?, αλλά μέχρι τον Ιούνιο του 2013, καμία καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών δεν παρατηρείται. Στην έκθεση αναφέρεται ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει το εν λόγω συγκρότημα.  
Για το Συγκρότημα Ιωάννου Παρασκευαΐδη, με βάση το έγγραφο, οφείλει 106 εκατ. ? στην Τράπεζα Κύπρου, με άνοιγμα εξασφαλίσεων 61,5 εκατ. ? και μη εξυπηρετούμενα δάνεια 84,2 εκατ.  ?. Η Τράπεζα αναφέρει ότι η συνεργασία με την εταιρεία έχει διατηρηθεί και είναι ομαλή. 
Το σύνολο των υποχρεώσεων για το Συγκρότημα Louis, με βάση το έγγραφο και στοιχεία Ιουνίου 2013 είναι 217 εκατ. ?, άνοιγμα εξασφαλίσεων 126 εκατ. ? και καθυστερήσεις 45 εκατ. ?. Η Τράπεζα Κύπρου στην Έκθεσή της κρίνει ότι στόχος είναι η συνεργασία. 
Το Συγκρότημα Γαλαταριώτη παρουσιάζει άμεσες και έμμεσες υποχρεώσεις 100 εκατ. ?, υπόλοιπα χρεών 97 εκατ. ?, άνοιγμα εξασφαλίσεων 27 εκατ. ?, ενώ οι καθυστερήσεις είναι μηδενικές. Η εκτίμηση κινδύνου αναφέρεται ότι είναι περιορισμένη. 
Το Συγκρότημα K. Athienitis Contractors παρουσιάζει άμεσες και έμμεσες υποχρεώσεις 193 εκατ. ?, άνοιγμα εξασφαλίσεων ενώ οι καθυστερήσεις είναι 44 εκατ. ?. 
Το Συγκρότημα Φραγκούδη - Στεφάνου παρουσιάζει άμεσες και έμμεσες υποχρεώσεις 169 εκατ. ?, άνοιγμα εξασφαλίσεων 46 εκατ. ?, καθυστερήσεις άνω των 90 ημερών 108 εκατ. ? και όπως αναφέρεται στην Έκθεση για τον δανεισμό κάποιων εταιρειών υπάρχει αυξημένος κίνδυνος λόγω μη επαρκούς εξασφάλισης ή ανεπάρκειας εισοδημάτων. 
Για το Συγκρότημα SFS οι άμεσες και έμμεσες υποχρεώσεις είναι 147 εκατ. ?, το άνοιγμα εξασφαλίσεων 33 εκατ. ?, οι καθυστερήσεις και υπερβάσεις άνω των 90 ημερών 89 εκατ. ?, ενώ τα προσωπικά δάνεια είναι 2,37 εκατ. ?. Στην Έκθεση αναφέρεται ότι, ήταν προβληματική η συνεργασία με συχνές ρυθμίσεις τα τελευταία 3-4 χρόνια, ενώ και σε προσωπικό επίπεδο, υπάρχουν σημαντικές και μεγάλης διάρκειας καθυστερήσεις. Αναφέρεται ότι οι εταιρικές υποχρεώσεις εξασφαλίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αντίθεση με τις προσωπικές. 
Ο δανεισμός του Συγκροτήματος Λευκαρίτη είναι 118 εκατ. ?, αλλά οι καθυστερημένες δόσεις άνω των 90 ημερών είναι μόνο 1 εκατ. ?. 
Για το Συγκρότημα Παναγίδης - Φαρμακάς οι υποχρεώσεις είναι 102 εκατ. ? και οι καθυστερημένες δόσεις άνω των 90 ημερών 2 εκατ. ?. 
Για το Συγκρότημα Tsokkos Hotels οι άμεσες υποχρεώσεις είναι 172 εκατ. ?, οι καθυστερήσεις και υπερβάσεις 52 εκατ. ? και άνω των 90 ημερών είναι 50 εκατ. ?. 
Στην Έκθεση για την εταιρεία Aqua Sol αναφέρεται ότι ο κίνδυνος είναι αυξημένος, οι άμεσες και έμμεσες υποχρεώσεις είναι 99 εκατ. ?, τα δάνεια σε καθυστέρηση είναι 23 εκατ. ? και άνω των 90 ημερών 9 εκατ. ?. 
Για την εταιρεία Ζαβός οι υποχρεώσεις είναι 137 εκατ. ? και οι καθυστερήσεις άνω των 90 ημερών φθάνουν τα 42 εκατ. ?. 
Στην Έκθεση για το Συγκρότημα Ποιηταρίδη τα δάνεια είναι 100 εκατ. ? και υπήρχαν καθυστερήσεις 4 εκατ. ?. 
Τράπεζα Κύπρου: Γίνεται δουλειά, θα φανεί τέλος του έτους 
Σταθεροποίηση και σημάδια βελτίωσης στις καθυστερήσεις δανείων κάτω των 90 ημερών "βλέπει" η Τράπεζα Κύπρου, με αφορμή τα στοιχεία που αφορούν τον Ιούνιο του 2013. 
Για τα άλλα, τα οποία είναι πάνω από 90 ημέρες, που είναι και ορισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), όπως αναφέρεται από την Τράπεζα, παρόλο που γίνεται δουλειά και υπάρχουν αναδιαρθρώσεις, λόγω του ορισμού των NPLs, δεν υπάρχουν ακόμα αποτελέσματα. Όπως επισημαίνεται από "κύκλους" της Τράπεζας, τα αποτελέσματα θα φανούν τα τελευταία τρίμηνα του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κι όμως. Τρίτη σερί εβδομάδα …sold out το Fantasia

Από το καλοκαίρι, όταν πρώτοι γράψαμε για το συγκεκριμένο σχήμα, πιστεύαμε ότι θα κάνει την διαφορά. Μάλιστα, τότε δεν ήταν λίγοι εκείνο...