Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Μια κατσαριδούλα η μικρή Τερέζα



Θυμάμαι τα παλιά τα χρόνια, τότε που ήμουνα κι εγώ πιτσιρίκος με κοντά παντελονάκια κι έπαιζα με τα υπόλοιπα παιδάκια ποδόσφαιρο στις αλάνες -που τώρα έχουν γίνει πολυκατοικίες ή το συνηθέστερο τεράστιες και άχαρες εκκλησίες- να διασκεδάζουμε και να γελάμε τραγουδώντας ένα διαφημιστικό τραγουδάκι που έμεινε για πολλά χρόνια επίκαιρο.

«Μια κατσαριδούλα η μικρή Τερέζα πάτησε το ΤΕΖΑ και τέζα! Ήρθαν οι δικοί της να πάρουν την Τερέζα, μα πάτησαν το ΤΕΖΑ και τέζα».

Ποιος στα αλήθεια να το περίμενε, φίλε μου Πιτσιρίκο, πως φεύγα-τόσα (σιγά μην τα πω!) χρόνια μετά, το χαζοχαρούμενο αυτό τραγουδάκι θα μπορούσε να περιγράψει συνοπτικά το τι συμβαίνει με το BREXIT στο τελειωμένο Βασίλειο.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, απείλησε τους σκληροπυρηνικούς στο κόμμα της πως είτε θα υπάρξει μια συμφωνία για το Brexit που θα βασίζεται στις προτάσεις που η ίδια έχει ήδη καταθέσει, είτε το Brexit θα συμβεί, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συμφωνία με τον γαλλογερμανικό άξονα και τους λοιπούς παρατρεχάμενους της ΕΕ των 27.

Η Τερέζα που αμφισβητείται από τα δεξιά μέσα στο ίδιο της κόμμα, απειλεί τους υπόλοιπους του συντηρητικού κόμματος πως, αν δεν στηρίξουν τις θέσεις της εκτός από ένα no-deal Brexit θα προκηρυχθούν και εκλογές τις οποίες μάλλον θα κερδίσει ο «αριστερός» Κόρμπιν που θα επιδιώξει την επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων, την μείωση των στρατιωτικών δαπανών και την αύξηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού που διατίθενται για την εκπαίδευση και το NHS.

Τους υπενθυμίζει ακόμα ότι το κόμμα των Εργατικών, εκτός από την αντιφιλελεύθερη οικονομική πολιτική που λέει ότι θα ακολουθήσει, είναι επίσης υπέρ της παραμονής του τελειωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και θα καταφέρει ισχυρό πλήγμα στην πολιτική υπέρ του Brexit.

Και είναι στην πραγματικότητα η απειλή της πιθανής ανάληψης της εξουσίας από τον Κόρμπιν που κρατά ακόμα ενωμένους τους Τόρηδες, παρά η πιθανότητα της εξόδου από την ΕΕ, χωρίς την προηγούμενη υπογραφή μιας αμοιβαίας αποδεκτής συμφωνίας.

Η Τερέζα Μέι περπατάει εδώ και καιρό πάνω στην κόψη του ξυραφιού και, μέχρι στιγμής, φαίνεται να τα καταφέρνει περίφημα στην διαχείριση των πολλών κι αντικρουόμενων μεταξύ τους απόψεων σχετικά με το Brexit, τόσο στο εσωτερικό του κόμματος και της κυβερνησής της, όσο και στο εσωτερικό της βρετανικής κοινωνίας.

Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα της Τερέζα Μέι είναι πως έχει ήδη πατήσει το ΤΕΖΑ, που, αν δεν κάνω λάθος, είναι γερμανική πατέντα και παράγεται κάπου στην Βεστφαλία-Ρηνανία.

Το κάτι σαν Brexit που προτείνει η Τερέζα Μέι ικανοποιεί αφάνταστα το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

Στην ουσία, μοιάζει να έχει υπαγορευτεί από τους πραγματικούς ηγέτες της ΕΕ.

Το κάτι σαν Brexit της Μέι αφήνει την Βρετανία χωρίς κανένα πλεονέκτημα.

Ούτε εκείνα τα πλεονεκτήματα για την οικονομία που σχετίζονται με την πλήρη συμμετοχή της χώρας στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά, ούτε αυτά που αφορούν και επιτρέπουν τον ελευθερο βηματισμό του τελειωμένου Βασιλείου στην παγκόσμια αγορά.

Στην πραγματικότητα, όλα όσα προτείνουν είτε οι θιασώτες της παραμονής στην ΕΕ είτε οι υποστηρικτές ενός αληθινού Brexit έχουν κάποια λογική βάση, ενώ αντίθετα το κάτι σαν Brexit της Μέι βάζει την Βρετανία μέσα σε ένα καθοδικό σπιράλ οικονομικού θανάτου που δεν θα τελειώσει ποτέ.
Αυτό, πάντως, που μοιάζει να είναι το πιο σημαντικό για τις μεγάλες εταιρίες είναι η αποφυγή μιας οξείας κρίσης που δεν θα τους άφηνε σημαντικά περιθώρια αντιδράσεων.

Το κάτι σαν Brexit της Μέι θα συμβεί επειδή το χρειάζονται οι μεγάλες πολυεθνικές.

Η εκρεμοτητα φυσικά θα συνεχίσει να αιωρείται στον αέρα.

Και το τελειωμένο Βασίλειο θα συνεχίζει να πορεύεται, αναπολώντας τα περασμένα μεγαλεία της αυτοκρατορίας που έδυσε για πάντα προκειμένου να κρύψει την αδυναμία λήψης μιας απόφασης για το μέλλον της χώρας.

Υπάρχει το παγωμένο και κακοτράχαλο βουνό, υπάρχει η άγρια και φουρτουνιασμένη θάλασσα, υπάρχει κι ο βάλτος.

Φιλία πολλά από την Εσπερία

Ηλίας

Υ.Γ.1 Παλιά, όταν έμπαινα στο αεροπλάνο, κοίταζα αν υπήρχαν μωρά παιδιά. Αν έβλεπα μωρά, χαλάρωνα κάπως. Τα μωρά είναι εξ ορισμού αθώα. Τώρα ταξιδεύω κάθε Σαββατοκύριακο και τις ώρες που χρησιμοποιώ το μέσο, δεν πετάνε μωρά. Ούτε είναι συχνό να συναντώ όμορφες γυναίκες στο αεροπλάνο ξημερώματα Δευτέρας. Μονάχα σκατόφατσες. Είναι, όμως, πολλές και δυσκολεύομαι να αποφασίσω ποια είναι η χειρότερη από όλες για να την … εγκλωβίσω. Όποτε, φουσκώνω το μαξιλαράκι μου και την πέφτω γρήγορα-γρήγορα στον ύπνο. Συνήθως, ξυπνάω την ώρα που οι τροχοί του αεροπλάνου αγγίζουν την πίστα προσγείωσης του αεροδρομίου. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε θα στείλω τα τελευταία μου φιλία από την Εσπερία.

Υ.Γ.2 Βάλε, καλέ μου Πιτσιρίκο, αν σου είναι εύκολο μια φωτογραφία κατσαριδούλας.

(Φίλε Ηλία, η Μέι και ο Κόρμπιν είναι τόσο ντεκαβλέ που τους φαντάζομαι ζευγάρι. Αυτή η ιστορία με το Brexit αρχίζει να μου θυμίζει τον πόλεμο της Συρίας. Δηλαδή, δεν καταλαβαίνω τίποτα. Δεν πειράζει, θα διαλύσει ο Τραμπ την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα λυθεί το πρόβλημα. Να είσαι καλά, Ηλία. Την αγάπη μου.)

πηγή : pitsirikos.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κι όμως. Τρίτη σερί εβδομάδα …sold out το Fantasia

Από το καλοκαίρι, όταν πρώτοι γράψαμε για το συγκεκριμένο σχήμα, πιστεύαμε ότι θα κάνει την διαφορά. Μάλιστα, τότε δεν ήταν λίγοι εκείνο...