Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Η σχέση εξάρτησης Μέρκελ-Τσίπρα και η κιπά του Πάνου



Eνώ οι Αμερικανοί επιστρέφουν σαν Αφεντικό στην Ευρώπη . Αποκάλυψη της Όλγας Γεροβασίλη, το πρωί της Τρίτης, πέρασε απαρατήρητη μια και η προσοχή ήταν στραμμένη στο μακελειό των Βρυξελλών.

Η κυβερνητική εκρόσωπος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνμιλούσε στο τηλέφωνο με την Μέρκελ την ώρα που ξέσπασε ο τρόμος στην πρωτεύουσα του Βελγίου.
Η εύκολη “πρόσβαση” του Ελληνα πρωθυπουργού στην Γερμανίδα καγκελάριο είναι εντυπωσιακή και μόνο θετικά θα μπορούσαν να το δουν οι αντικειμενικοί παρατηρητές. Σήμερα η Μέρκελ και ο Τσίπρας δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι έχουν αναπτύξει μια σχέση πολιτικής εξάρτησης.
Από τον Βασίλη Μπόνιο
Ο Τσίπρας σε αντίθεση με τον Σαμαρά κατάφερε να διατηρεί-για την ώρα- το πλεονέκτημα με το μέρος του. Η Μέρκελ δεν είναι εύκολο να αδειάσει τον Τσίπρα όπως έκανε με τον Σαμαρά αλλά και τον Παπανδρέου.
Ο Αλέξης την “κρατάει” με το προσφυγικό που ήταν και το αντικείμενο της συνομιλίας τους. Προφανώς ο Ελληνας πρωθυπουργός ενοχλημένος από την στάση της Τουρκίας επικοινώνησε με την Γερμανίδα για να ζητήσει την βοήθειά της. Η καγκελάριος που υπέστη βαριά ήττα στις πρόσφατες Περιφερειακές εκλογές γνωρίζει ότι οι πολίτες της χώρας της δεν θα τής επιτρέψουν να δεχθεί ούτε μισό νέο πρόσφυγα στην Γερμανία.
Οι Γερμανοί απαιτούν από την Μέρκελ να υψώσει σιδερένια τείχη στα σύνορα και να μην περνάει ούτε κουνούπι. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Ελλάδα να θυσιασθεί- τουλάχιστο μεσοπρόθεσμα- και να αποτελέσει το κράτος ανάσχεσης των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη και κυρίως στην Γερμανία με το να μεταβληθεί η ίδια σε ένα απέραντο hotspot.Kι αυτό όσο χρειαστεί για να επιλυθεί το συριακό ζήτημα.
Τόσο ο Τσίπρας όσο και η Μέρκελ γνωρίζουν πως η Τουρκία δεν πρόκειται να τηρήσει ούτε καν τις ελάχιστες από τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από την πρόσφατη συμφωνία. Αυτό φάνηκε με το καλημέρα καθώς 3.000 πρόσφυγες πέρασαν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά τις πρώτες δύο μέρες. Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι θα αυξάνονται, δραματικά για την Ελλάδα, οι ροές με τα στίφη των κολασμένων να εγκλωβίζονται στην χώρα μας. Δεν θα πρέπει να περάσει ούτε ένας στην Ευρώπη για να μπορεί η Μέρκελ να ελπίζει στην επανεκλογή της. Αυτή την θυσία-μετά από όλες όσες έχουν προηγηθεί- ζητάει η Μέρκελ από την Ελλάδα. Από τον Τσίπρα.Την ίδια στιγμή ο Τσίπρας την έχει ανάγκη για να κατακτήσει το τρόπαιο της αξιολόγησης και τα δις ευρώ από το 3ο Μνημόνιο.
ceb7-ceb3ceb1cebbcebbceb9cebaceb7-cf85cf80cebfcebacf81ceb9cf83ceb9ceb1-ceb1cebdcf84ceb9cebcceb5cf84cf89cf80ceb7-cebcceb5-cf84ceb7cebd1
Αυτή είναι η σχέση εξάρτησης ανάμεσα στους δύο. Μια σχέση στην οποία δεν χωράει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μόνο που εδώ υπάρχει ένας (τουλάχιστο) τρίτος παράγοντας και μάλιστα αστάθμητος: Oι ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον αστικό μύθο ο Ομπάμα τηλεφώνησε στον Παπανδρέου ξημερώματα της ημέρας που ο δικός μας, από το Καστελόριζο, μάς έβαζε στο πρώτο μνημόνιο για να απαιτήσει την εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Ετσι και έγινε. Τα (μνημονιακά) χρόνια που ακολούθησαν είδαμε το ευρωπαικό ιδεώδες να χάνει έδαφος και τις ΗΠΑ να επιστρέφουν στην Ευρώπη και μάλιστα σε ρόλο που θυμίζει την περίοδο αμέσως μετά την λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου: Ωσάν νικητές και κυρίαρχοι. Μάλιστα τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα μοιάζουν να μην “αγγίζουν” την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Αν σ΄αυτό προσθέσετε το ξεγύμνωμα της Γερμανίας με το σκάνδαλο της VW αλλά και την διαρροή που θέλει τον  Moody’s να επανεξετάζει το αξιόχρεο της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, (με πιθανό το ενδεχόμενο υποβάθμισής του), αντιλαμβάνεστε ότι η Αμερική επιστρέφει στα μέρη μας σαν Αφεντικό στη θέση του Αφεντικού (Γερμανία).
Ο Τσίπρας, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι δεν αρκεί να τα έχει καλά με την Μέρκελ ώστε να επιβιώσει, ανέθεσε στον Πάνο Καμμένο την ιερή αποστολή να εκδηλώνει διαρκώς τον διακαή πόθο της κυβέρνησης για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Κι εδώ ο Πάνος δείχνει να τα πάει μια χαρά. Ειδικά με τους Ισραηλινούς. Σε λίγο θα κυκλοφορεί στο Πεντάγωνο με κιπά. Τώρα εάν αυτό είναι αρκετό για να κλείσουν οι Αμερικανοί τα μάτια τους στην στενή σχέση Τσίπρα-Μέρκελ θα το δείξουν οι προσεχείς μήνες…
-Του Βασίλη Μπόνιου στο kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κι όμως. Τρίτη σερί εβδομάδα …sold out το Fantasia

Από το καλοκαίρι, όταν πρώτοι γράψαμε για το συγκεκριμένο σχήμα, πιστεύαμε ότι θα κάνει την διαφορά. Μάλιστα, τότε δεν ήταν λίγοι εκείνο...