Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Ο Πίπης, η Τασία και το «ξεφόρτωμα» της Eurobank



Μετά τα σκάνδαλα του ΤΧΣ, ο Λάτσης βόλεψε στην εταιρεία του την πρώην διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου, Αναστασία Σακελλαρίου – Τυχαίο;

Τελικά σε αυτή τη χώρα κανείς δεν πάει χαμένος. Ειδικά όταν από κρατικές θέσεις έχει βοηθήσει μεγαλόσχημους επιχειρηματίες να κάνουν τις δουλειές τους να φαίνονται «παστρικιές». Άραγε δεν παραξενεύει κανέναν ότι η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου, που μετά την απομάκρυνσή της από το ΤΧΣ ήταν σε αναζήτηση εργασίας, εντάχθηκε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στο στελεχικό δυναμικό του ομίλου Λάτση.
Βεβαίως δεν είναι καθόλου μεμπτόν να αναζητεί κάποιος εργασία.


Ωστόσο τα πεπραγμένα της κυρίας Αναστασίας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κυρίως σε ό,τι αφορά τη Εurobank, δημιουργούν εύλογους... συνειρμούς στους παροικούντες την ελληνική χρηματοπιστωτική αγορά.


Για παράδειγμα κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την... αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση Σαμαρά – με αποκορύφωμα τη στήριξή της όταν τον Ιανουάριο του 2014 η Δικαιοσύνη αποκάλυψε το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο οποίο είχε εμπλοκή.


Λίγους μήνες νωρίτερα, το 2013, το ΤΧΣ, ως βασικός μέτοχος των τραπεζών, διαχειρίστηκε τη συγχώνευση Εθνικής – Εurobank, που όμως δεν έγινε ποτέ λόγω των αντιρρήσεων της τρόικας και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp).


Το «προξενιό» είχε στόχο την απεμπλοκή του μεγαλομετόχου της Eurobank, Σπύρου Λάτση, ο οποίος, όλως τυχαίως, μεταπήδησε στην Εθνική (με ανταλλαγή μετοχών των δύο τραπεζών) χωρίς να πληρώσει ως μεγαλομέτοχος τα... σπασμένα της Εurobank, ύψους 2,5 δισ. ευρώ.


Η μη τέλεση του «γάμου» ωστόσο δεν ανέτρεψε την ανταλλαγή μετοχών, καθώς -όπως είχε πει ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής- «ό,τι έγινε έγινε και δεν γυρίζει πίσω».


Ετσι, η Eurobank απογυμνώθηκε από ιδιώτες μετόχους, ο Σπ. Λάτσης ήταν πλέον μέτοχος μειοψηφίας στην Εθνική και το ΤΧΣ κάλυψε το 2013 το σύνολο της αύξησης του κεφαλαίου της, η οποία διενεργήθηκε στο 1,54 ευρώ ανά μετοχή, εισφέροντας ομόλογα EFSF εύλογης αξίας 5,7 δισ. ευρώ και αποκτώντας το 95,23% του μετοχικού κεφαλαίου.


Πηγή: newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κι όμως. Τρίτη σερί εβδομάδα …sold out το Fantasia

Από το καλοκαίρι, όταν πρώτοι γράψαμε για το συγκεκριμένο σχήμα, πιστεύαμε ότι θα κάνει την διαφορά. Μάλιστα, τότε δεν ήταν λίγοι εκείνο...