Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Εισβολή: ο Τύπος τότε (Πεντάγωνο) και ο Τύπος τώρα (Βουλή)


ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΔΕΝ ΡΙΧΝΟΥΝ ΦΕΪΓ ΒΟΛΑΝ - ΤΙ ΕΓΡΑΦΑΝ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ  ΤΟ 2011 ΚΑΙ ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ TO 2015 ΓΙΑ ΤΗ ΒΛΑΚΩΔΗ «ΜΠΟΥΚΑ»


του ΝΙΚΟΥ ΣΑΡΙΔΗ

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2011, εκατοντάδες απόστρατοι αξιωματικοί έκαναν «ντου» στο σιδερόφρακτο Πεντάγωνο. Προκάλεσαν φθορές στην είσοδο, έσπασαν μια τζαμόπορτα του κεντρικού κτιρίου και κατέβηκε ο ίδιος ο τότε Α/ΓΕΣ, Φραγκούλης Φράγκος, για να συζητήσει μαζί τους. Δεδομένης αυτής της επεισοδιακής συμπεριφοράς, αλλά και με γνώμονα ότι το Πεντάγωνο –είτε της Αθήνας είτε της Ουάσιγκτον είτε της… Πνομ Πενχ- αποτελεί, υποτίθεται, το μεγαλύτερο άβατο του κράτους (για ευνόητους λόγους), θα έπρεπε και τα… ντεσιμπέλ των εκ πεποιθήσεως ή εκ του πονηρού οπαδών της «zero tolerance» να είναι ανάλογα. 

Περισσότερα, εν πάση περιπτώσει, σε σχέση με την αντίδραση για την πρόσφατη –ειρηνική, αν και πολιτικά βλακώδη, κατά τη γνώμη μου- είσδυση, μετά ρίψεως φέιγ βολάν, καμιά δεκαπενταριά αντιεξουσιαστών στον αύλειο χώρο της Βουλής. Συνέβη, πράγματι, έτσι; Ας δούμε ενδεικτικά πώς υποδέχθηκε στα πρωτοσέλιδά του ο ημερήσιος Τύπος, οι αυτοπροσδιοριζόμενες ως μη κομματικές εφημερίδες, τους μεν και τους δε.

-"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (1/10/2011): «Πρωτοφανής εισβολή». Στο σημερινό της φύλλο: «Αναταράξεις μετά την εισβολή», με υπότιτλο: «Ρήγμα Μαξίμου με Κωνσταντοπούλου».
-"ΤΑ ΝΕΑ" (1/10/2011): Καμία αναφορά στην πρώτη σελίδα για τα γεγονότα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Πρώτο θέμα στο φύλλο της 2ας Απριλίου 2015, υπό τον τίτλο: «Σε κατάσταση πολιορκίας;».  
-"ΕΘΝΟΣ" (1/10/2011): «Εισβολή αποστράτων στο Πεντάγωνο». Σήμερα: «Εισβολή – πρόκληση».
-"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Τύπος" (1/10/2011): «Έφοδος απόγνωσης στο Πεντάγωνο». Σήμερα: «Μπούμερανγκ για την κυβέρνηση το σχέδιο ‘’εξαφάνισης’’ της ΕΛΑΣ».
-"ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" (δεν κυκλοφορούσε τον Οκτώβριο του 2011) σήμερα: «Έπεσε η Βουλή».




Για τα κανάλια δεν είμαι βέβαιος, αλλά όσο μπορεί να με βοηθήσει το μνημονικό μου, δεν θυμάμαι να είχε απαιτήσει κανένα τη σύλληψη των αποστράτων. Ούτε θυμάμαι, επίσης, να είχαν… ερημώσει οι δρόμοι του Παπάγου εκείνη τη μέρα, λόγω προσαγωγής των αποστράτων στη ΓΑΔΑ. Αν δεν καταλάβατε, λοιπόν, μεγαλύτερη σημασία έχει ποιος είναι ο εισβολέας, πόθεν έλκει την κοινωνική και πολιτική του καταγωγή. Όχι το πώς και πού εισβάλλει. Και, βεβαίως, σημασία έχει ποιος παραδίδει (στον εισβολέα) «τα άγια τοις κυσί»…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κι όμως. Τρίτη σερί εβδομάδα …sold out το Fantasia

Από το καλοκαίρι, όταν πρώτοι γράψαμε για το συγκεκριμένο σχήμα, πιστεύαμε ότι θα κάνει την διαφορά. Μάλιστα, τότε δεν ήταν λίγοι εκείνο...