Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ο πρώην συνεργάτης του Παπανδρέου, Αλεξ Ρόντος για ΜΚΟ!!



Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται 8 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος, σχετικά με την δράση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» που είχε αναλάβει την αποναρκοθέτηση σε Βοσνία, Ιράκ και Λίβανο και φέρεται να εισέπραξε παρανόμως πάνω από εννέα εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το euro2day.gr, ο κ. Ρόντος βρισκόταν στο υπουργείο εξωτερικών την περίοδο από τον Ιούλιο του 2002 ως τον Ιανουάριο του 2003 και διηύθυνε την υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδια για την χρηματοδότηση των ΜΚΟ.

Συγκατηγορούμενοι του κ. Ρόντου για την ίδια υπόθεση είναι οι Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, Νικόλαος Τσαμαδός, Νικόλαος Μπαζας, Ευάγγελος Ρηγάκος, Αφροδίτη Κωστογιάννη – Κόκκορη, Γεωργία Λυμπέρη, Μαρία – Αναστασία Μακρυνιώτη.

Όλοι κατηγορούνται για απάτη από κοινού κατ’ εξακολούθηση με σκοπό να προσποριστούν παράνομο περιουσιακό όφελος προκαλώντας ζημιά σε βάρος του δημοσίου, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Οι κατηγορούμενοι πλην του Κ. Τζεβελέκου και της Μαρίας Μακρυνιώτη, αντιμετωπίζουν επίσης τις κατηγορίες της ψευδούς βεβαίωσης από κοινού και κατά μόνας κατ’ εξακολούθηση και της απιστίας στην υπηρεσία. Ο Κωνσταντίνος Τζεβελέκος θα δικαστεί για άμεση συνεργεία στις παραπάνω πράξεις καθώς και για οπλοκατοχή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κατηγορία που αποδίδεται και στη Μαρία Μακρυνιώτη. Ο Νικόλαος Μπάζας κατηγορείται και για πλαστογραφία μετά χρήσης κατ’ εξακολούθηση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης ΜΚΟ έγινε χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων του νόμου, εγκρίσεις οικείων πρεσβειών, σύνταξη εκθέσεων προόδου του έργου κ.λπ., αλλά και χωρίς ουσιαστική οικονομική συμμετοχή της ίδιας της ΜΚΟ κατά παράβαση της νομοθεσίας, καθώς δεν επρόκειτο για ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε να δικαιολογείται χρηματοδότηση έργου στο 100% του κόστους του. Τα κονδύλια διατέθηκαν την περίοδο από το 2000 ως το 2004 και φέρονται να διατέθηκαν σε άλλους σκοπούς από αυτούς για τους οποίους δραστηριοποιείται η ΜΚΟ.

Επισημαίνεται ότι ο Α. Ρόντος είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ, στην απολογία του είχε «δείξει» την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δηλαδή τους Γιώργο Παπανδρέου και Ανδρέα Λοβέρδο υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις για τη λειτουργία και το νομικό πλαίσιο των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, διότι συνδέονταν με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Ως προς τον κατηγορούμενο Κωνσταντίνο Τζεβελέκο, βάσει του παραπεμπτικού βουλεύματος θα παραμείνει προφυλακισμένος καθώς οι δικαστές απέρριψαν αίτηση αποφυλάκισής του, ενώ διατηρούνται οι περιοριστικοί όροι και για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.

Οι κατηγορούμενοι απαλλάσσονται για κάποιες επιμέρους πράξεις που τελέστηκαν την περίοδο από το 2002 ως το 2004.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κι όμως. Τρίτη σερί εβδομάδα …sold out το Fantasia

Από το καλοκαίρι, όταν πρώτοι γράψαμε για το συγκεκριμένο σχήμα, πιστεύαμε ότι θα κάνει την διαφορά. Μάλιστα, τότε δεν ήταν λίγοι εκείνο...