Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Πάτρα:Ούτε για ένα κομμάτι ψωμί... Aγοράζουν μπαγιάτικες φραντζόλες για λίγα λεπτά του ευρώ - ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ

Πάτρα:Ούτε για ένα κομμάτι ψωμί... Aγοράζουν μπαγιάτικες φραντζόλες για λίγα λεπτά του ευρώ - ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ Περισσότεροι από 200 Πατρινοί προμηθεύονται καθημερινά...χθεσινό ψωμί
Για λίγα λεπτά το "μισόκιλο" αγοράζουν το ψωμί οικογένειες της Πάτρας που δυσκολεύονται να το πληρώσουν στην κανονική τιμή την ημέρα παρασκευής του. Τα χρήματα ελάχιστα, οι υποχρεώσεις πολλές κι ακόμη και τα βασικά ψώνια ...γονατίζουν τους Πατρινούς που σε πολλές περιπτώσεις ζουν σε συνθήκες ανέχειας. Γεγονός είναι ότι συμπολίτες ζητούν δωρεάν ψωμί ακόμη και 5 (!) ημερών.
Ο αρτοποιός Κωνσταντίνος Τρίγγος, πρώην δημοτικός σύμβουλος του δήμου Πατρέων, μιλά στο thebest.gr και δίνει τις πραγματικές διαστάσεις του φαινομένου.
Η διάσταση του φαινομένου είναι μεγάλη. Μόνο σε ένα αρτοποιείο της Πάτρας, στην οδό Κανακάρη, καθημερινά περνούν και ζητούν ακόμη και ξερό ψωμί τουλάχιστον 10 με 15 άτομα. Και δεν είναι μόνο συνταξιούχοι! Είναι και φοιτητές και πρώην επαγγελματίες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και καλοντυμένοι κύριοι και κυρίες. Που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί πως αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαθέσουν 80 λεπτά για ένα φραντζολάκι ψωμί!
Σε όλα τα αρτοποιεία της Πάτρας καθημερινά 10-15 άτομα ζητούν μπαγιάτικο ψωμί. Συνολικά ξεπερνούν τα 200 άτομα οι Πατρινοί που το καθημερινό ψωμί τους είναι ...χθεσινό.
Στις παρακάτω φωτογραφίες, οι σακούλες με το χθεσινό και προχθεσινό ψωμί είχαν τη δική τους θέση στο παρασκευαστήριο του αρτοποιείου. Καρβέλια ψωμί για εκείνους που και σήμερα θα έρθουν να τα ζητήσουν για λίγα λεπτά ή αν γίνεται ακόμη και δωρεάν.
Υπάρχουν κι αυτοί που επιμένουν να πληρώσουν μειωμένη τιμή. Καθώς τα οικονομικά τους μπορούν να τους επιτρέψουν να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους. Οι αρτοποιοί της Πάτρας δεν λένε όχι. Δίνουν για ελάχιστα λεπτά, χθεσινό και προχθεσινό ψωμί ή ακόμη και δωρεάν αν εκτιμήσουν πως ο άνθρωπος που έχουν απέναντί τους, πραγματικά δεν έχει να φάει και φυσικά να πληρώσει ούτε τα 40 λεπτά για ένα χθεσινό φραντζολάκι ψωμί.
Και καθημερινά, αυξάνονται, εκείνοι που ζητούν έστω τα βασικά. Λίγο ψωμί. Ας είναι και 2 και 3 ημερών, ας είναι ξερό, θα το ζεστάνουν κάπου και θα ξεγελάσουν την πείνα τους.
 Γιάννης Πομώνης
thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κι όμως. Τρίτη σερί εβδομάδα …sold out το Fantasia

Από το καλοκαίρι, όταν πρώτοι γράψαμε για το συγκεκριμένο σχήμα, πιστεύαμε ότι θα κάνει την διαφορά. Μάλιστα, τότε δεν ήταν λίγοι εκείνο...