Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

ΤΩΡΑ οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού: Ξεχάστε τρόικα και μνημόνια όπως τα γνωρίσαμε

Τώρα οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού: Ξεχάστε τρόικα και μνημόνια όπως τα γνωρίσαμε

Ποιοι στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας
Για να παρακολουθήσετε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής, πατήστε  ΕΔΩ
Αλ. Τσίπρας: "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απασχόλησαν κυρίως το ζήτημα της τρομοκρατίας και η κρίση στην Ουκρανία. Θετικό βήμα η συμφωνία με τον κ. Ντάισελμπλουμ για συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο. Η μετάβαση από το Μνημόνιο στο νέο πρόγραμμα είναι το μόνο ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων. Η ελληνική κυβέρνηση δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται. Είμαστε βέβαιοι ότι η τεχνική συνεργασία με τα θεσμικά όργανα θα βοηθήσει ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. Εξήγησα στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα είχε ένα πρόγραμμα που απέφερε πλεονάσματα, αλλά και πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση. Δεν έχουμε πρόθεση να επιστρέψουμε στην εποχή των ελλειμμάτων. Η συζήτηση έγινε σε κλίμα κατανόησης, οι οριστικές αποφάσεις την ερχόμενη Δευτέρα. Απεδείχθη ότι κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξης. Το μνημόνιο, όπως το γνωρίσαμε, και η τρόικα δεν υπάρχουν. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες χώρες ως προς τη σκληρότητα των μέτρων λιτότητας. Η Ελλάδα αποτελεί την ευκαιρία να επιστρέψει όλη η Ευρώπη στην ατζέντα της ανάπτυξης. Ολοι οι Ευρωπαίοι έχουμε κοινό συμφέρον να πετύχει η νέα κυβέρνηση. Αρκετοί ηγέτες υποστήριξαν την ανάγκη να υπάρξει κατανόηση στις ελληνικές θέσεις. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη".
Ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε εισήγηση δέκα λεπτών προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, στο πλευρό των ελληνικών θέσεων βρέθηκαν ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, ο Κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Βέλγος Πρωθυπουργός Σάρλ Μισέλ.

Η εισήγηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα και προς το παρόν δεν είναι γνωστές οι αντιδράσεις της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ. Πάντως πηγές από το Συμβούλιο αναφέρουν πως ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι τάχθηκε ανοιχτά εναντίων των διεκδικήσεων της Ελλάδας.

Πάντως πηγές από το Συμβούλιο αναφέρουν πως ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι τάχθηκε ανοιχτά εναντίων των διεκδικήσεων της Ελλάδας.
Δηλώσεις ηγετών μετά τη Σύνοδο Κορυφής
"Η Σύνοδος κορυφής δεν μπήκε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Συμφωνήθηκε ότι υπάρχει ανάγκη για τεχνική βοήθεια για την προετοιμασία του Eurogroup της Δευτέρας. Οι κ.κ. Τσίπρας και Ντάιλελμπλουμ συμφώνησαν στην ανάγκη τεχνικής βοήθειας", διαμήνυσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε: "Η διαδικασία για την Ελλάδα θα πάρει χρόνο. Ο πολιτικός συμβιβασμός θα είναι πολύ σκληρός. Οι προσδοκίες δεν θα πρέπει να είναι ακόμα πολύ υψηλές για το θέμα του ελληνικού χρέους".
Η Ελλάδα αποτέλεσε μικρό τμήμα της συζήτησης ανέφερε από την πλευρά της και η κυρία Μέρκελ. Ακόμα, πρόσθεσε: "Η Ελλάδα διαδραμάτισε μικρό ρόλο στις σημερινές συζητήσεις της Συνόδου Κορυφής. Είμαι περισσότερο από πρόθυμη να συνεργαστώ με τον Τσίπρα. Το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε ισχύ και πρέπει να επεκταθεί. Αισθάνομαι ότι τώρα θα περιμένουμε και θα δούμε τι είδους κοινές αποφάσεις θα πρέπει να λάβουμε. Ελπίζω να δούμε σύντομα προτάσεις".
Για το θέμα της Ελλάδας αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λέγοντας ότι "Η Ελλάδα θα πρέπει να εξισορροπήσει οποιεσδήποτε νέες δαπάνες με περικοπές η ισοδύναμα μέτρα. Χρειαζόμαστε μια συμφωνία για την Ελλάδα τη Δευτέρα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κι όμως. Τρίτη σερί εβδομάδα …sold out το Fantasia

Από το καλοκαίρι, όταν πρώτοι γράψαμε για το συγκεκριμένο σχήμα, πιστεύαμε ότι θα κάνει την διαφορά. Μάλιστα, τότε δεν ήταν λίγοι εκείνο...