Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

ΕΚΛΟΓΕΣ για... πέντε λόγους! Ποιοι είναι αυτοί;


Διάχυτη είναι η εκτίμηση σε κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. πως ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί βέβαιες τις πρόωρες εκλογές. Μάλιστα, υπάρχουν και πολλοί που θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός έχει κινηθεί το τελευταίο διάστημα με βάση μια στρατηγική που οδηγεί κατ' ευθείαν στις κάλπες. Γιατί όμως ο κ. Σαμαράς, ενώ δηλώνει ότι «οι πρόωρες εκλογές θα είναι καταστροφικές για την ελληνική οικονομία», προχωρά προς αυτή την κατεύθυνση; Ανθρωποι που γνωρίζουν πολλά απαντούν πως τα δεδομένα των τελευταίων μηνών και το κλίμα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό οδήγησαν τον πρωθυπουργό στο να καταλήξει πως ίσως η μόνη ενδεδειγμένη λύση στην παρούσα φάση θα ήταν οι εκλογές.
Του Δημήτρη Κοτταρίδη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τι άλλαξε όμως το τελευταίο διάστημα και οδήγησε σε επανασχεδιασμό της στρατηγικής του κ. Σαμαρά; Πρώτον, δεν έλαβε τη στήριξη που περίμενε από το εξωτερικό όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και τη δημιουργία της προληπτικής γραμμής στήριξης. Από το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός εκτιμούσε πως μπροστά στο ενδεχόμενο της προσφυγής στις κάλπες και της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία οι εταίροι θα χαλάρωναν τη σκληρή δημοσιονομική πολιτική και θα επέτρεπαν στην κυβέρνηση να λάβει μέτρα ανακούφισης και αποκατάστασης των αδικιών. Το κλίμα από το εξωτερικό και η συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, επανέφεραν τον κ. Σαμαρά στη σκληρή πραγματικότητα και τα μέτρα τα οποία είχαν προετοιμαστεί έμειναν στο συρτάρι. Τους μήνες που ακολούθησαν, η τρόικα έδειξε σκληρό πρόσωπο και η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε συνεχείς υποχωρήσεις, με αποτέλεσμα να πληρώσει το ανάλογο πολιτικό κόστος. Η υπόσχεση για «σκίσιμο των Μνημονίων» και ολοκλήρωση του προγράμματος με αποχώρηση του ΔΝΤ όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά η Αθήνα αναγκάστηκε να πάρει και παράταση δύο μηνών για να ξεκαθαρίσει το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Ουσιαστικά, δηλαδή, ο πρωθυπουργός έφτασε στην κρίσιμη στιγμή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να έχει στα χέρια του το μοναδικό ατού, αυτό της βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη, αλλά και την ολοκλήρωση του Μνημονίου.
ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ. Ενας δεύτερος, πολύ σημαντικός λόγος για την αναθεώρηση της στρατηγικής Σαμαρά είναι πως η κυβέρνηση την επόμενη μέρα των εκλογών θα πρέπει να λάβει σκληρά μέτρα, κυρίως σε Ασφαλιστικό και εργασιακά. Είναι σαφές ότι η παρούσα κυβέρνηση, ακόμα και αν εξέλεγε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν θα μπορούσε να περάσει τέτοια μέτρα από τη Βουλή. Αν στις 25 Ιανουαρίου στηθούν κάλπες και κερδίσει ο κ. Σαμαράς, τότε θα υπάρξει μια μακρά περίοδος χάριτος και ανάλογη ανοχή της κοινωνίας. Παράλληλα, στο Μαξίμου θεωρούν πως θα προκληθεί έντονη αναταραχή στην Κουμουνδούρου, όπου και αναμένεται να κορυφωθούν οι εσωκομματικές διαμάχες, που με την προοπτική της εξουσίας έχουν περιοριστεί.
Αν, από την άλλη, κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε η «καυτή πατάτα» περνά στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα πρέπει σε λιγότερο από έναν μήνα να έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους για το χρέος και την επόμενη μέρα. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να κλείσει και η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Ισως, λοιπόν, δεν είναι και τόσο τυχαία η εμμονή του κ. Σαμαρά να μην ξεπεράσει τους δύο μήνες η παράταση του ισχύοντος προγράμματος, όπως και η μάχη που έδωσε για να μην περάσουν τα σχέδια των εταίρων για εξάμηνη παράταση.
Τρίτον, ο πρωθυπουργός κατανόησε ότι η στρατηγική του «ρεαλιστικού φόβου», δηλαδή η επικράτηση στην κοινωνία ενός κλίματος αγωνίας και πανικού για μια ενδεχόμενη κατάρρευση της οικονομίας και έξοδο από την ευρωζώνη, δεν προχωρά. Οι αγορές όντως έδειξαν να ανησυχούν και το χρηματιστήριο συνέχισε να βυθίζεται, ωστόσο αυτά δεν ήταν αρκετά για να πειστούν οι βουλευτές και να στηρίξουν τον Σταύρο Δήμα.
Η ΨΑΛΙΔΑ. Τέταρτον, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται ένα κλείσιμο της ψαλίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά σε όλες τις δημοσκοπήσεις έχει περιοριστεί στις 3 με 4 μονάδες, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός;». Με αυτά τα δεδομένα, συνεργάτες του κ. Σαμαρά εκτιμούν πως, αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και διακύβευμα την ομαλή έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, τότε η Ν.Δ. μπορεί να βγει πρώτο κόμμα. Σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, στο Μαξίμου θεωρούν βέβαιο πως δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία. «Οι σύμμαχοι του Αλέξη Τσίπρα δεν θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή. Οι ΑΝ.ΕΛ. βρίσκονται κάτω από το 3%, ενώ οι δημοσκοπήσεις πλέον δεν καταγράφουν καν τα ποσοστά της ΔΗΜ.ΑΡ.», επισημαίνουν συνεργάτες του κ. Σαμαρά.
Από την άλλη, αν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να μπει στη Βουλή και με δεδομένα τα υψηλά ποσοστά που θα έχει το «Ποτάμι», η Ν.Δ. είναι αυτή που θα βρει συμμαχίες και θα σχηματίσει κυβέρνηση.
Πέμπτον, ο κ. Σαμαράς με την κίνησή του να αποδεχτεί την πρόταση για εκλογές μέσα στο 2015 και τη δέσμευσή του για ανασχηματισμό και στελέχωση της κυβέρνησης με πρόσωπα και από άλλους χώρους που στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας παρουσίασε ένα συναινετικό προφίλ, που προτάσσει το συμφέρον της πατρίδας.
ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. Μπορεί, βέβαια, στο παρασκήνιο να γίνονται οι σχετικές προεκλογικές διαδικασίες, ωστόσο οι διαβουλεύσεις για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνεχίζονται, με φόντο την τελική ψηφοφορία της Δευτέρας, με το πρωθυπουργικό επιτελείο να μελετά ακόμα και μια νέα δημόσια θεσμική παρέμβαση του κ. Σαμαρά (πιθανόν αύριο), που θα διευκολύνει αμφιταλαντευόμενους βουλευτές ή όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή θα τους θέτει προ των σοβαρών ευθυνών τους. Παράλληλα, σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός διαπιστώσει ότι υπάρχει άλλη πρόταση θεσμικού χαρακτήρα για την Προεδρία, η οποία μπορεί να συγκεντρώσει πλειοψηφία, θα την εξετάσει σοβαρά. «Κλειδί» για την παραπάνω εξέλιξη, πάντως, αποτελεί η στάση 12 βουλευτών, τους οποίους αναζητά η κυβέρνηση στον χώρο των ανεξάρτητων, των ΑΝ.ΕΛ. και της ΔΗΜ.ΑΡ., με τους καλά γνωρίζοντες τα πολιτικά παρασκήνια να τονίζουν ότι πολύ δύσκολα θα συμπληρωθεί ο αριθμός «180».
Και αυτό γιατί μπορεί ο Β. Καπερνάρος και η Νίκη Φούντα να εμφανίζονται θετικοί να αλλάξουν στάση και να ψηφίσουν τον Στ. Δήμα, αντίθετα οι Β. Πολύδωρας, Π. Τατσόπουλος, Μ. Ανδρουλάκης και Π. Μουτσινάς δείχνουν σταθεροί στο «παρών». Πάντως, στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν εκπλήξεις υπέρ του Στ. Δήμα (Θ. Ψύρρας, Ν. Τσούκαλης από τη ΔΗΜ.ΑΡ. και Μ. Ουζουνίδης, Μ. Κόλλια-Τσαρουχά από τους ΑΝ.ΕΛ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κι όμως. Τρίτη σερί εβδομάδα …sold out το Fantasia

Από το καλοκαίρι, όταν πρώτοι γράψαμε για το συγκεκριμένο σχήμα, πιστεύαμε ότι θα κάνει την διαφορά. Μάλιστα, τότε δεν ήταν λίγοι εκείνο...