Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑ-MUNDIAL 2014-ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΙΟ !!!


ΒΡΑΖΙΛΙΑ-Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑ ΧΩΡΑ
Γράφει o : Αντώνης. Α. Αντωνόπουλος
Δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ
Α΄ Αντιπρόεδρος ΠΣΑΤ

Μια χώρα μαγευτική, εξωτική, ονειρεμένη, ένας επίγειος παράδεισος, όνειρο ζωής και στόχος... 
πολλών ανθρώπων για να πάρουν κάποια στιγμή έστω και λίγο γεύση από την ποικιλία που συνθέτει η πρωί πορτογαλική αποικία. Μια χώρα με πλούσιες και σπάνιες ομορφιές με μαγευτικές παραλίες, ποτάμια ,καταρράκτες, αχανείς ζούγκλες, και ένα σωρό άλλες ιδιαιτερότητες και αντιφάσεις. Ένας λαός με ξεχωριστό μπρίο και ιδιαίτερη μενταλιτέ. Ένας λαός ερωτευμένος με την μπάλα και την Σάμπα. Ένας λαός ερωτευμένος με την εθνική του ομάδα. Μια χώρα που χρόνια τώρα έχει παράξει ποδοσφαιρικά αστέρια που έμειναν στην παγκόσμια ιστορία του σπόρ, με σήμα κατατεθέν τον μάγο, τον μύθο Πελέ. Η χώρα του καφέ είναι ταυτισμένη στην καθημερινότητα της με την μπάλα που την ζει έντονα σε κάθε εκδήλωση. Φανταστείτε πόσο εντονότερα στοιχεία θα επικρατήσουν σε λίγες ημέρες που θα ξεκινήσει η κορυφαία γιορτή της μπάλας στο κόσμο μέσα στο σπίτι τους. Οι αφιλόξενες και άκρως επικίνδυνες φαβέλες, συνοικίες που οργιάζει το εμπόριο ναρκωτικών και γυναικών, στις οποίες έχουν στοιβαχτεί η  φτώχεια  και το αδιέξοδο της χώρας

Η  ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Η Οικοδέσποινα Εθνική Βραζιλίας έχει κατακτήσει τις περισσότερες κούπες(5)στην ιστορία του θεσμού. Έχει γράψει με χρυσά γράμματα στην παγκόσμια ιστορία του ποδοσφαίρου τα επιτεύγματα της, αλλά το «Κάζο» που έπαθε μέσα στο σπίτι της το 1950 δεν το έχουν ξεπεράσει ακόμη οι φανατικοί οπαδοί της «Σελεσσάο»που συντηρούν το μύθο της μεγαλύτερης πληγής στην εθνικής τους υπερηφάνεια από γενιά σε γενιά.

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΚΑΝΑ
Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι Βραζιλιάνοι έχουν αναλάβει να διεξαγάγουν το παγκόσμιο κύπελλο του 1950.Παθιασμένοι με την μπάλα έφτιαξαν το μεγαλύτερο και τελειότερο ποδοσφαιρικό γήπεδο του κόσμου, το θρυλικό «Μαρακανά» χωρητικότητας 200.000 θεατών!!! ,με ενε και μόνο στόχο να κατακτήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο. Με στράικερ τον Αντεμίρ που αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης (8 γκολ) οι Βραζιλιάνοι με τους Ζιζίνιο και Ζαϊρ να …κεντούν μέσα στο γήπεδο διέλυσαν με 7-1 την Σουηδία και 6-1 την Ισπανία. 
Και έφτασε η μεγάλη ώρα…
16 Ιουλίου 1950-Ρίο ντε Τζανέϊρο-σταδιο «Μαρακανά»
Απέναντι οι γείτονες Ουρουγουανοί που είχαν κατακτήσει την πρώτη κούπα το 1930.Οι Βραζιλιάνοι από διάχυτη επιθυμία και ενθουσιασμό από τους οπαδούς μέχρι τον τύπο της εποχής είχαν «Κατακτήσει» το κύπελλο πριν καν γίνει ο τελικός. Ο αρχηγός της «Σελέστε» Βαρέλα μαζεύει τα υποτιμητικά πρωτοσέλιδα και μαζί με τους συμπαίκτες του τα…κατουράει στα αποδυτήρια. Βγαίνουν στο γήπεδο με 203.849 Βραζιλιάνους στην εξέδρα να αλαλάζουν σε ένα Παραλήρημα επιθυμίας και προσμονής με 100 ηρωικούς οπαδούς της Ουρουγουάης να μην είναι ούτε καν σαν την μύγα μες στο γάλα. Η Βραζιλία προηγείται με το γκολ του Φριάσα στο 48΄.Ο Σκιαφίνο «θρύλος» της Πενιαρόλ που έπαιξε και στην Μίλαν ισοφαρίζει και αφήνει άφωνους τους βραζιλιάνους στο 68΄.Για να έρθει ο Αλσίδες Γκίτζια στο 81΄και να μετατρέψει σε «νεκροταφείο»όχι μόνο τις 200 τόσες χιλιάδες βραζιλιάνους που ήταν μέσα στο γήπεδο αλλά ολόκληρη την χώρα. Μετά το σφύριγμα της λήξης του τελικού με την Ουρουγουάη να σηκώνει την κούπα από τον Άγγλο διαιτητή Ρίντερ που είχε πάρει εγγυήσεις από την FIFA ότι θα γυρίσει στη χώρα του(Φοβόταν για την ζωή του)ο σκόρερ Γκίτζια δήλωνε με στόμφο «Τρεις άνθρωποι στο κόσμο έχουν κάνει το Μαρακανά να σωπάσει. Ο Φράνκ Σινάτρα, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄και εγώ…»Δεκάδες άτομα σε όλη την χώρα αυτοκτόνησαν, δυο άτιμα έπεσαν από τις εξέδρες του «Μαρακανά» με την λήξη του τελικού, άλλοι πηδούσαν από τα μπαλκόνια. Ο προπονητής της Βραζιλίας Φλάβιο Κόστα και 0 τερματοφύλακας Μοασίρ Μπαρμπόζα έζησαν περιφρονημένοι από όλους σχεδόν τους βραζιλιάνους μέχρι το τέλος τους. Για τέτοια …τρέλα μιλάμε. Οι βραζιλιάνοι δεν έχουν ξεπεράσει ακόμη αυτή την εθνική τους ντροπή!!!

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΣΤΗ… ΣΟΥΗΔΙΑ
Εντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, με μια λέξη ο «θρύλος»,ο «μύθος» της μπάλας Πελέ. Στα γήπεδα της Σουηδίας 17 χρονών και 249 ημερών ήταν ο ηγέτης, πέτυχε 6 γκολ και πήρε το παγκόσμιο κύπελλο σκορπώντας τους Σουηδούς με 5-2(Δύο γκολ δικά του)Ντιντί, Γκαρίτσα, Βαβά, Ζαγκάλο, Πελέ. Άντε να βρεις παίκτες να τους σταματήσουν. Επιτέλους οι βραζιλιάνοι πήραν την κούπα και επέστρεψαν ως ήρωες στη χώρα τους .Κάθε παίκτης πήρε ως πριμ ένα σπίτι, μια τηλεόραση και ένα χρυσό ρολόι.

ΠΕΛΕ
Είναι αδύνατον να περιγράψεις αυτά που έκανε και πετυχε σε λίγες γραμμές. Ο Πελέ γεννήθηκε το 1940 στο Τρές Κορακόες .Από το 1956-1974 αγωνίστηκε στην Σάντος, που ως ομάδα ταυτίστηκε παγκοσμίως με το όνομα του. Το 1958 έδωσε τα διαπιστευτήρια του στα γήπεδα της Σουηδίας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Το 1962 κατακτά το δεύτερο παγκόσμιο κύπελλο στη Χιλή. Το 1969 σημειώνει το χιλιοστό γκολ της καριέρας του στο «Μαρακανά» του Ρίο. Το 1970 κάνει…χατ-τρικ σε παγκόσμια κύπελλα στο Μέξικό. Από το 1975 έως το 1977 αγωνίζεται με την φανέλα της ομάδας Κόσμος της Νέας Υόρκης. Το 1995 γίνεται Υπουργός Αθλητισμού της χώρας του μέχρι το 1998.Απο το 2011 είναι πρεσβευτής του Μουντιάλ της χώρας του. Αυτός ο χαρισματικός άνθρωπος λίγες ήμερες πριν την έναρξη του Μουντιάλ, άκουσε την καταδίκη του μονάκριβου γιού του σε 33 χρόνια φυλακή για χρήση και εμπόριο 
ναρκωτικών!!!

Η… ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΛΑΡΙ 
Ο Φελίπε Σκολάρι, θα τον θυμάστε ως προπονητή της εθνικής Πορτογαλίας ,στο «Ντα-Λούζ» της Λισσαβόνας όταν παρηγορούσε το κλάμα του Ρονάλντο που δεν πίστευε ότι η εθνική Ελλάδος τους πήρε το Euro 2004.
Προπονητής της εθνικής Βραζιλίας. Αυτός που πήρε το παγκόσμιο στα γήπεδα Κορέας-Ιαπωνίας. Τότε άφησε εκτός του Ρομάριο που το 1994 ήταν η…μισή Βραζιλία στην Αμερική που ξαναπήραν την κούπα. Τώρα ο Σκολάρι πήρε μεγαλύτερο ρίσκο και μάλιστα μέσα στο σπίτι του. Άφησε εκτός Ροναλντίνιο-Κακά –Ρομπίνιο. Άφησε δηλαδή έξω τρεις παίκτες που έχουν 276 συμμετοχές με 89 γκολ και 2 Μουντιαλ στη πλάτη τους!!! Ο Πελέ βγήκε ανοιχτά και έβαλε προ των ευθυνών του τον Σκολάρι για τους αποκλεισμούς, σημειώνοντας πως ο Νεϊμάρ της «Μπάρτσα» είναι ανέτοιμος για να είναι ο ηγέτης της Βραζιλίας!!! Το αυτί του Σκολάρι δεν…ίδρωσε ούτε από τα λόγια του «Βασιλιά»Ο Σκολάρι επιχείρησε να χτίσει μια ομάδα που θα συνδυάζει δύναμη, τεχνική, πρέσινγκ και τακτική πειθαρχία. Δεν τον ενδιαφέρει η κατοχή αλλά το αδιάκοπο πρεσινγκ, για να σπάει τις αντίπαλες άμυνες με διαρκείς αντεπιθέσεις. Συνδυασμός στο παιχνίδι της Βραζιλίας με τα παραδοσιακά στοιχεία της τεχνικής και της φαντασίας, αλλά και τις επιρροές του προπονητή από την Ευρώπη με ρεαλιστικές πινελιές και την δύναμη .
Το ρίσκο του Φελίπε Σκολάρι είναι μεγάλο. Μέχρι τώρα στάθηκε τυχερός του βγήκε. Αν όμως σπάσει ο διάβολος το ποδάρι του για καλό και για κακό ας έχει και κανένα λίαρ-Τζέτ με αναμμένες τις μηχανές για να γλυτώσει το λιντσάρισμα

. Τίτλοι-διακρίσεις στα Μουντιάλ
1958 Παγκόσμιο Κύπελλο Σουηδίας
1962 Παγκόσμιο Κύπελλο Χιλής
1970 Παγκόσμιο Κύπελλο Μεξικού
1994 Παγκόσμιο Κύπελλο ΗΠΑ
2002 Παγκόσμιο Κύπελλο Κορέας-Ιαπωνίας
Έχει κατακτήσει τη δεύτερη θέση σε άλλες 2 διοργανώσεις μουντιάλ:
1950 Παγκόσμιο Κύπελλο Βραζιλίας
1998 Παγκόσμιο Κύπελλο Γαλλίας
Τρίτη θέση έχει κατακτήσει στα μουντιάλ:
1938 Παγκόσμιο Κύπελλο Γαλλίας
1978 Παγκόσμιο Κύπελλο Αργεντινής
Τέταρτη θέση έχει κατακτήσει στα μουντιάλ:
1974 Παγκόσμιο Κύπελλο Δυτικής Γερμανίας
Κατακτήσεις Κόπα Αμέρικα
Η Εθνική Βραζιλίας έχει κατακτήσει το Κόπα Αμέρικα 7 φορές:
1919 Κόπα Αμέρικα Βραζιλίας
1922 Κόπα Αμέρικα Βραζιλίας
1949 Κόπα Αμέρικα Βραζιλίας
1989 Κόπα Αμέρικα Βραζιλίας
1997 Κόπα Αμέρικα Βολιβίας
1999 Κόπα Αμέρικα Παραγουάης
2004 Κόπα Αμέρικα Περού
2007 Κόπα Αμέρικα Βενεζουέλας
Ολυμπιακά μετάλλια
Η Εθνική Βραζιλίας έχει κατακτήσει 2 Ολυμπιακά μετάλλια:
1984 Ασημένιο μετάλλιο Ολυμπιάδα του Λος Άντζελες
1988 Ασημένιο μετάλλιο Ολυμπιάδα της Σεούλ
Τα υπόλοιπα 2 μετάλλια κατέκτησε η Βραζιλία Κ-23
1996 Χάλκινο μετάλλιο Ολυμπιάδα της Ατλάντα
2008 Χάλκινο μετάλλιο Ολυμπιάδα του Πεκίνου



ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΣΥΝΘΕΣΗ

Όνομα
Έτος γέννησης
Ομάδα
Τερματοφύλακες
Τζέφερσον
1983
Νέτο
1989
Ράφαελ
1990
Αμυντικοί
1984

1987

1988

Άλεξ Σάντρο
1991

Ντανίλο
1991

Ζουάν Τζίσους
1991

Μπρούνο Ούβινι
1991

1990

Μέσοι

Λούκας Μούρα
1992

Σάντρο
1989

Τζιουλιάνο
1990

1991

Κασέμιρο
1992

Ρόμουλο
1990

Επιθετικοί

1986

1987

1987

1985

Ουέλιγκτον Νεμ
1985

`

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ: Η ΚΑΤΟΧΟΣ ΙΣΠΑΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κι όμως. Τρίτη σερί εβδομάδα …sold out το Fantasia

Από το καλοκαίρι, όταν πρώτοι γράψαμε για το συγκεκριμένο σχήμα, πιστεύαμε ότι θα κάνει την διαφορά. Μάλιστα, τότε δεν ήταν λίγοι εκείνο...