Κυριακή 25 Μαΐου 2014

EXIT POLL: Όσο θα νυχτώνει, η... ψαλίδα θα μεγαλώνει !!!

EXIT POLL: Όσο θα νυχτώνει, η... ψαλίδα θα μεγαλώνει!

Είναι πλέον σαφές ότι πρώτη μέριμνα των δημοσκόπων στο σημερινό exit poll ήταν το ένστικτο της αυτο-επιβίωσης. Γι΄ αυτό και αποφάσισαν να δώσουν τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στο 3%. Έτσι, ό,τι και να γίνει θα μπορούν -τουλάχιστον- να λένε ότι δεν έπεσαν «πολύ» έξω.
Το ίδιο ισχύει για όλα τα αντιμνημονιακά κόμματα και, κυρίως, για τα μικρά. Τους φοβίζει (τους δημοσκόπους) το ενδεχόμενο να καταγράψουν από νωρίς κάποια δυναμική -μικρή ή μεγαλύτερη-, γιατί ακριβώς δεν θέλουν να καταλήξουν τη βραδιά εκτεθειμένοι.
Αυτό σημαίνει πως πολύ εύλογα μπορεί κανείς να εκτιμήσει ότι μόνο προς τα πάνω θα πάει η διαφορά. Οι τρεις μονάδες είναι το απόλυτο minimum και, όσο θα νυχτώνει, η... ψαλίδα θα μεγαλώνει! Ετσι, δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε καθόλου αν στο τέλος της βραδιάς δούμε τη διαφορά να έχει φτάσει ή και να ξεπεράσει το ανώτατο όριο της πρόβλεψης των exit polls, τις 7 μονάδες.

Το ίδιο μπορεί να προκύψει και από άλλη ανάλυση, η οποία στηρίζεται στις δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναφέρουν ότι, όλες τις τελευταίες μέρες, ασκήθηκαν έντονες κυβερνητικές πιέσεις προς την πλευρά των δημοσκόπων, ώστε ακριβώς να δοθεί νωρίς η καλύτερη δυνατή εικόνα για το συγκυβερνητικό στρατόπεδο. 

Με στόχο να μην επαναληφθεί το -σύμφωνα το στρατόπεδο Σαμαρά- φαινόμενο που πολλοί Έλληνες πήγαν για ύπνο την περασμένη Κυριακή με αίσθηση πολύ μεγαλύτερου θριάμβου του ΣΥΡΙΖΑ από αυτόν (τον θρίαμβο) που καταγράφηκε τελικά στην κάλπη. Αρα, οι πιέσεις είχαν βασική επιδίωξη όντως αυτό που θα καταγραφεί στο συλλογικό συνειδητό των Ελλήνων στις 7μμ να είναι το χειρότερο δυνατό για τον ΣΥΡΙΖΑ και, συνολικά, για το αντιμνημονιακό στρατόπεδο. Ετσι, πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι η έκταση της βραδινής ήττας της ΝΔ θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή (την ήδη μεγάλη ήττα) για την οποία δίνεται από νωρίς η εικόνα.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο το... εξωπραγματικό ποσοστό που δίνει το exit poll στο ΠΑΣΟΚ. Το φούσκωμα της Ελιάς είναι προφανές ότι κρύβει ακριβώς τα επιπλέον ποσοστά που δεν θέλουν να δώσουν από τώρα στους αντιμνημονιακούς.

Και, βέβαια, ούτε κατά διάνοια δεν θέλουν από τώρα οι δημοσκόποι να δείξουν ότι αναδύονται νέοι σχηματισμοί «από τα κάτω». Και αυτούς κρύβουν πίσω από τα «διαστημικά» ποσοστά που δίνουν στην Ελιά, αλλά και στο επίσης τεράστιο ποσοστό που δίνουν στα «άλλα κόμματα». Δεν είναι δυνατόν να μην προκύπτουν νέα εντυπωσιακά ρεύματα σε κινήματα που μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να τα θεωρούμε ως «μικρά», από το δεδομένο ξεφούσκωμα της Ελιάς, σε συνδυασμό με το υπέρογκο ποσοστό που κρύβεται πίσω από τον «εύκολο» τίτλο «Αλλα Κόμματα».

πηγή : www.toxwni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κι όμως. Τρίτη σερί εβδομάδα …sold out το Fantasia

Από το καλοκαίρι, όταν πρώτοι γράψαμε για το συγκεκριμένο σχήμα, πιστεύαμε ότι θα κάνει την διαφορά. Μάλιστα, τότε δεν ήταν λίγοι εκείνο...