Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Άνγκελα Μέρκελ: Τι κι αν την... κράζουν όλοι... Αυτή απογείωσε τη Γερμανία! Διαβάστε τί αναφέρει έρευνα του Der Spiegel

Άνγκελα Μέρκελ: Τι κι αν την... κράζουν όλοι... Αυτή απογείωσε τη Γερμανία! Διαβάστε τί αναφέρει έρευνα του Der Spiegel

Το περιοδικό του Αμβούργου Der Spiegel δημοσίευσε μια έρευνα που δείχνει ότι το 80% των ερωτηθέντων Γερμανών δηλώνει «αρκετά, ως πολύ ικανοποιημένο» από την κατάσταση της χώρας.

Πριν από μόλις 10 χρόνια οι Γερμανοί απέρριπταν την πολιτική τάξη της χώρας τους. Σήμερα, αναφέρει η ίδια έρευνα, οι πολίτες λένε ότι έχουν όλο και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή τους.
Eμπιστοσύνη από το 80%
Σε αυτό έπαιξε ρόλο, σίγουρα, η συγκυβέρνηση χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλιστών, η οποία προέκυψε από τις εκλογές του 2013 και την οποία εμπιστεύεται το 80% των Γερμανών. Οι προσδοκίες ήταν μικρές πριν από τις εκλογές και τώρα όλες αρχίζουν να υλοποιούνται. Κάθε κομματικός σχηματισμός έβαλε τη δική του σφραγίδα στο κυβερνητικό πρόγραμμα και όλοι δείχνουν ευχαριστημένοι.
Στην προηγούμενη συγκυβέρνηση του 2005, υπό την Ανγκελα Μέρκελ πάλι, οι σοσιαλιστές φάνηκε ότι ήταν οι μεγάλοι χαμένοι. Δεν συμβαίνει το ίδιο τώρα. Δεν κερδίζουν κάτι, αλλά δεν πληρώνουν και τα σπασμένα από την συγκατοίκησή τους με το συντηρητικό κόμμα.
Οι δημοσκόποι δεν πιστεύουν στα μάτια τους
Αν οι εκλογές γίνονταν την επόμενη Κυριακή, τα αποτελέσματα θα ήταν περίπου τα ίδια. Οι δημοσκόποι δεν πιστεύουν στα μάτια τους. Πέρασαν αρκετοί μήνες από τον σχηματισμό της κυβέρνησης και η περίοδος χάριτος συνεχίζεται. Ακόμη και οι υπουργοί επωφελήθηκαν από την κατάσταση για να αυξήσουν τους μισθούς τους, χωρίς να προκαλέσουν αντιδράσεις.
Η Mutti Angela φροντίζει για όλους
Η Mutti Angela, η Μητέρα Ανγκέλα, φροντίζει ώστε τίποτα να μην σκιάσει αυτή την πολιτική ειρήνη και ευημερία που εκτιμά ότι αξίζει σήμερα στην Γερμανία. Γιατί να θέλει να αλλάξει κάτι; Τα ταμεία του κράτους είναι γεμάτα, οι οργανισμοί και τα ταμεία δηλώνουν πλεονάσματα, η ανεργία μειώνεται συνεχώς. Ακόμη και η κρίση της ευρωζώνης απομακρύνθηκε αν και δεν εξέλιπε εντελώς...
Λεφτά υπάρχουν στη Γερμανία
Οι μισθοί άρχισαν να αυξάνονται, μετά από μια δεκαετία παγώματος. Από το 2000 ως το 2010, η καταναλωτική δύναμη των πολιτών αυξήθηκε μόνο 1,4%. Σήμερα, με την κατώτατη ωριαία αποζημίωση των 8,5 ευρώ, τα χαμηλά εισοδήματα βλέπουν το μισθό τους να μεγαλώνει και την ανεργία σχεδόν να μηδενίζεται σε ορισμένες περιφέρειες.
Ο κίνδυνος της ακινησίας
Αυτή η ηρεμία περιλαμβάνει έναν κίνδυνο: τον κίνδυνο της ακινησίας. Η Ανγκελα Μέρκελ γίνεται πλέον ένας «σούπερ Χέλμουτ Κολ», προειδοποιεί το Der Spiegel. Στην εξουσία επί 16 χρόνια, ο Κολ κατέληξε να αποσύρει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, γιατί φοβήθηκε ότι θα προκαλέσει πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις.
Ακόμη και οι νέοι δηλώνουν ικανοποιημένοι!
Στην έρευνα που δημοσιεύει το περιοδικό Der Spiegel συμβαίνει και το εξης καταπληκτικό: οι νέοι ηλικίας 18-29 ετών, καθώς και οι άνω των 60 ετών δηλώνουν πιο ικανοποιημένοι από το μέσο όρο. Οι νέοι γιατί δεν έχουν καμία δυσκολία να βρουν δουλειά και οι ηλικιωμένοι γιατί είναι παραχαϊδεμένοι από τις συντάξεις. Ας σημειωθεί ότι τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω αντιπροσωπεύουν το 32,5% του συνολικού πληθυσμού.
Η Γερμανία είναι σήμερα μια γηράσκουσα κοινωνία η οποία ποθεί την ηρεμία και απορρίπτει τους επικίνδυνους πειραματισμούς. Η Ανγκελα Μέρκελ, με την ικανότητά της να εμπνέει ασφάλεια, να αποφεύγει τις διαμάχες και να προτείνει μέτρα τα οποία εκφράζουν τόσο την συντηρητική παράδοση, όσο και τις αξίες της κεντροαριστεράς, θεωρείται σήμερα στη Γερμανία, το πολιτικό πρόσωπο το οποίο θέλουν ή και έχουν ανάγκη οι Γερμανοί.
Ποιος φροντίζει τις επόμενες γενιές
Πίσω από αυτή την ηρεμία κρύβονται αντιφάσεις. Στο ερώτημα που θέτει το Der Spiegel «Σε ποια προτεραιότητα θα πρέπει να επικεντρωθεί η κυβέρνηση;» το 61% απαντά «μεγαλύτερη προσοχή στις επόμενες γενιές», ενώ το 22% απαντά «περισσότερη προσοχή στις ανάγκες του σήμερα». Ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση δείχνει να κάνει το δεύτερο και να μη δίνει προσοχή στο πρώτο, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.
Λήθαργος
Πράγματι, τα πρώτα μέτρα που πήρε η γερμανική κυβέρνηση αφορούσαν τις ανάγκες των πιο ηλικιωμένων πολιτών. Εδωσε σύνταξη στις νοικοκυρές -ένα πάγιο αίτημα των πιο συντηρητικών χριστιανοδημοκρατών- και χρησιμοποίησε τα πλεονάσματα των Ταμείων για να αυξήσει τις συντάξεις.
Σε ένα άρθρο που δημοσίευσε ο Ντανιέλ Κον Μπετίτ με τον κοινωνιολόγο Κλάους Λέγκεββι, πριν τις βουλευτικές του 2013, εξέφραζε την άποψη ότι μόνο μια συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών-Πρασίνων θα μπορούσε να προχωρήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ενώ η συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές οδηγεί στο λήθαργο.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο γαλλικό Slate με τον τίτλο: «Σήμερα μόνο οι Γερμανοί είναι ευτυχισμένοι. Το να το βλέπεις αυτό από τη Γαλλία σε πιάνει κατάθλιψη».
πηγή : athensmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κι όμως. Τρίτη σερί εβδομάδα …sold out το Fantasia

Από το καλοκαίρι, όταν πρώτοι γράψαμε για το συγκεκριμένο σχήμα, πιστεύαμε ότι θα κάνει την διαφορά. Μάλιστα, τότε δεν ήταν λίγοι εκείνο...