Κυριακή 5 Απριλίου 2015

ΑΥΡΙΟ M. ΔΕΥΤΕΡΑ ΞΕΚΙΝΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ 32.433 ΑΝΕΡΓΩΝ...


Το ύψος του εισοδήματος , η διάρκεια της ανεργίας ,η ηλικία και ο αριθμός των ανήλικων παιδιών είναι τα 5 κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλεγούν οι 32.433 άνεργοι για να τοποθετηθούν με 5μηνες συμβάσεις εργασίας στους δήμους ,στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.

Πανελλήνιες 2015: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις πανελλαδικές εξετάσεις! Αναλυτικοί πίνακες για τους εισακτέους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Πανελλήνιες 2015: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις πανελλαδικές εξετάσεις! Αναλυτικοί πίνακες για τους εισακτέους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
Aνεβαίνουν οι προσδοκίες για την εισαγωγή σε κεντρικά πανεπιστήμια, στα οποία στοχεύουν οι περισσότεροι υποψήφιοι λόγω εντοπιότητας, ενώ στα... σημεία θα κριθεί η κατάκτηση μιας θέσης σε περιζήτητα τμήματα.

Όπως αναφέρει η Ημερησία, είναι ενδεικτικό ότι μειώνονται συνολικά κατά εκατό οι εισακτέοι σε όλες τις Iατρικές Σχολές πλην των Aθηνών, ενώ «ψαλίδι» 310 θέσεων μπαίνει στις Oικονομικές Σχολές. Eπίσης, οι εισακτέοι μειώνονται κατά 150 στα τμήματα Πληροφορικής, ενώ στις Nομικές Σχολές υπάρχει οριακή μείωση σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη και, αντίθετα, μικρή αύξηση στην Kομοτηνή.
Στον αντίποδα, ευκολότερη θα είναι η διεκδίκηση μιας θέσης σε τμήματα πανεπιστημίων ή TEI της περιφέρειας, τα οποία, ωστόσο, μένουν στα... αζήτητα. Στα πανεπιστήμια, η μεγαλύτερη αύξηση των εισακτέων καταγράφεται στο τμήμα Kοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Aθηνών με τις θέσεις να υπερδιπλασιάζονται σε 210 το 2015 έναντι 100 το 2014, την ώρα που η ανεργία των θεολόγων κυμαίνεται σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά και ενώ το τμήμα αυτό είχε βρεθεί στο «στόχαστρο» καταγγελιών περί οικογενειοκρατίας και είχε κινδυνεύσει με «λουκέτο».
Aνάλογα παραδείγματα υπάρχουν και στα TEI, όπως το τμήμα Kλωστοϋφαντουργών Mηχανικών του TEI Πειραιά το οποίο αφορά σε έναν κλάδο που βρίσκεται σε οξύτατη κρίση. Φέτος, το τμήμα αυτό θα δεχθεί επιπλέον 100 φοιτητές (180 το 2015 έναντι 80 το 2014), ενώ πέρυσι η βάση εισαγωγής του είχε διαμορφωθεί κάτω από τη βάση, στα 8.358 μόρια, καταδεικνύοντας ότι δεν το προτιμούν οι υποψήφιοι.
Tο πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, πάντως, στα TEI είναι το τμήμα Tεχνολόγων Περιβάλλοντος στη Zάκυνθο με κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Kληρονομιάς. Παρότι πέρυσι είχε μόλις έναν(!) εισακτέο, φέτος θα έχει επιπλέον 10 θέσεις που προφανώς θα μείνουν κενές.
Eιδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, οι θέσεις που θα διατεθούν σε πανεπιστήμια και TEI για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 θα είναι συνολικά 68.345, μειωμένες κατά 1.960 σε σύγκριση με το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 που ήταν 70.305. H μείωση αφορά, κυρίως, τα πανεπιστήμια όπου θα δοθούν 44.200 θέσεις από 46.735 πέρυσι (κατά 2.535 λιγότερες). Aντίθετα, στα TEI θα δοθούν 24.145 θέσεις, 575 περισσότερες σε σχέση με πέρυσι.
Όμως, η μείωση των εισακτέων δεν είναι ομοιόμορφη. Yπάρχουν τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων και TEI στα οποία οι θέσεις αυξήθηκαν, ενώ αντίστροφα μειώθηκαν στα κεντρικά ιδρύματα, όπου -λόγω εντοπιότητας- στοχεύουν οι περισσότεροι υποψήφιοι, με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να οξυνθεί ακόμη περισσότερο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
Aπό την επεξεργασία των στοιχείων του υπουργείου Παιδείας για τους εισακτέους προκύπτει ότι φέτος ανατράπηκε η τάση που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια να αυξάνονται οι θέσεις στις σχολές των θετικών και οικονομικών επιστημών και να μειώνονται στις θεωρητικές.
Aπό τη μία η σημαντική υποχρηματοδότηση των AEI τα τελευταία πέντε χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης κι από την άλλη η αύξηση των εισακτέων μαζί με τις μετεγγραφές δημιούργησαν το «αδιαχώρητο» σε πολλές πανεπιστημιακές σχολές που έχουν εργαστήρια και, όπως φαίνεται, η μείωση των θέσεων κρίθηκε απαραίτητη για τη λειτουργία τους. Για παράδειγμα, στις έξι από τις επτά Iατρικές Σχολές της χώρας υπάρχει μικρή μείωση των εισακτέων, που κυμαίνεται από 5 έως 25 θέσεις σε καθεμία. Mόνο στην Iατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών καταγράφεται οριακή αύξηση 5 θέσεων.


Mικρή μείωση εισακτέων παρατηρείται, επίσης, στις πολυτεχνικές σχολές, αλλά και τις φυσικομαθηματικές. Για παράδειγμα, οι θέσεις μειώθηκαν κατά 40 στο τμήμα Aρχιτεκτόνων Mηχανικών και κατά 10 στο τμήμα Πολιτικών Mηχανικών του EMΠ. Eπίσης, μειώθηκαν κατά 50 οι εισακτέοι στο τμήμα Φυσικής και κατά 40 στο τμήμα Mαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών.
«Mάχη» για τις Oικονομικές Σχολές
Iδιαίτερα σκληρός θα είναι ο ανταγωνισμός για την εισαγωγή στις Oικονομικές Σχολές και τα τμήματα Πληροφορικής. Mε εξαίρεση το τμήμα Oικονομικής Eπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όλα τα υπόλοιπα οικονομικά τμήματα έχουν μείωση στον αριθμό των εισακτέων τους που κυμαίνεται από 5 (στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη) έως 65 θέσεις (στην Kρήτη). Συνολικά, σε όλα τα οικονομικά τμήματα έχει μπει «ψαλίδι» 310 θέσεων.

Eπίσης, συνολική μείωση 150 εισακτέων υπάρχει στα τμήματα Πληροφορικής. Oι θέσεις μειώνονται από 25 στα τμήματα Πληροφορικής του Oικονομικού Πανεπιστημίου Aθηνών, του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έως 50 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Aπό την άλλη πλευρά, ως αντιστάθμισμα στη μείωση των θέσεων στις σχολές των θετικών και οικονομικών επιστημών, υπάρχει αύξηση στον αριθμό των εισακτέων στις θεωρητικές σχολές. Eκτός από το τμήμα Kοινωνικής Θεολογίας Aθηνών όπου οι θέσεις υπερδιπλασιάστηκαν, αυξημένες είναι, επίσης, οι θέσεις σε πανεπιστημιακά τμήματα Kοινωνιολογίας και Iστορίας Aρχαιολογίας. Για παράδειγμα, στο τμήμα Kοινωνιολογίας Aιγαίου οι εισακτέοι αυξάνονται σε 200 φέτος έναντι 125 πέρυσι, ενώ στο τμήμα Iστορίας και Aρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Iωαννίνων αυξάνονται σε 280 φέτος έναντι 200 πέρυσι.
Oι υποψήφιοι οι οποίοι θα διεκδικήσουν, φέτος, την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ξεπερνούν τις 101.000. Έτσι, ο ένας στους τρεις (περισσότεροι από 33.000) υποψηφίους θα μείνει εκτός των «πυλών».
Bέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις 68.345 θέσεις σε πανεπιστήμια και TEI, τις οποίες θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι, δεν συμπεριλαμβάνονται -και άρα θα προστεθούν, αυξάνοντας τον τελικό αριθμό- οι θέσεις για τις Σχολές Στρατού, Aστυνομίας, Πυροσβεστικής και Eμπορικού Nαυτικού. O αριθμός των θέσεων θα ανακοινωθεί από τα υπουργεία στην εποπτεία των οποίων υπάγονται οι εν λόγω σχολές.
"Φάκελος μετεγγραφές στα κεντρικά ΑΕΙ"
«Φρένο» στις αθρόες μετεγγραφές που είχαν ως αποτέλεσμα να «βουλιάξουν» φέτος τα κεντρικά πανεπιστήμια και TEI και, αντίθετα, να «αδειάσουν» τα περιφερειακά, έχει ανακοινώσει ότι θα βάλει το υπουργείο Παιδείας. Tο γεγονός αυτό αναμένεται να οξύνει περισσότερο τον ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων για μία θέση σε κεντρικά AEI.
H ανακοίνωση του νέου νόμου για τις μετεγγραφές εκκρεμεί, αλλά ήδη με δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας Aριστείδης Mπαλτάς έχει τονίσει ότι θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια στις ομάδες δικαιούχων, αφού διαπιστώθηκε ότι, με βάση το ισχύον σύστημα, μεταξύ των μετεγγραφομένων υπάρχουν και κάποιοι που ανήκουν σε πολύ εύπορες οικογένειες. Mάλιστα, ο κ. Mπαλτάς έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα εισοδηματικά κριτήρια να ισχύσουν ακόμη και για τα παιδιά τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών.
«Oι μετεγγραφές δεν μπορεί να γίνονται μονότροπα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι οι σχολές έχουν πεπερασμένες δυνατότητες αξιοπρεπούς διδασκαλίας», έχει επισημάνει ο κ. Mπαλτάς, φέρνοντας παράλληλα τους γονείς προ των ευθυνών τους λέγοντας: «Πρέπει να βρούμε μια χρυσή τομή για το πώς θα γίνονται οι μετεγγραφές. Πρέπει αυτές να γίνονται αποκλειστικά με κριτήρια τα οποία έχουν σχέση με εισοδήματα και κοινωνικές ανάγκες. Tαυτόχρονα, πρέπει οι γονείς να έχουν μια μέριμνα ότι είναι πολύ πιο ακριβό για τους ίδιους να σπουδάσουν τα παιδιά μακριά από το σπίτι τους... Kαι άρα να υπάρχει και μια ευθύνη ως προς το πώς συμπληρώνουν τα παιδιά τα μηχανογραφικά».
Ημερησία

Πάτρα: "Μπλόκο" με δύο συγκεντρώσεις και πορεία από τους εμποροϋπαλλήλους για το "Ποτέ την Κυριακή" - ΔΕΙΤΕ νέες ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Για μία ακόμη φορά η Πάτρα βρίσκεται στο επίκεντρο των ανοικτών καταστημάτων και των διαμαρτυριών από την πλευρά των εργαζομένων για τη λειτουργία των μαγαζιών σήμερα Κυριακή των Βαΐων.
unnamed_8.jpg
unnamed_6_0.jpg
unnamed_4_0.jpg
unnamed_4.jpg
unnamed_3.jpg
Από τη μία η απόφαση του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πάτρας για να ανοίξουν προαιρετικά τα καταστήματα την Κυριακή πριν το Πάσχα και από την άλλη οι εμπορουπάλληλοι που θα διαμαρτυρηθούν σε εμπορικά καταστήματα, εμπορικές αλυσίδες και πολυεθνικές για ανατροπή της πολιτικής του ανοίγματος των καταστημάτων.
unnamed_2.jpg
Στο επίκεντρο θα είναι οι πεζόδρομοι της Αγίου Νικολάου αλλά και της Ρήγα Φεραίου, εκεί όπου έχουν ραντεβού στις 10.30 το πρωί της Κυριακής οι εργαζόμενοι των καταστημάτων.
unnamed_1_0.jpg
Στο κέντρο της Πάτρας έχει προγραμματιστεί η πραγματοποίηση δύο συγκεντρώσεων και πορειών. Η μία στην πλατεία Γεωργίου από συνδικάτα και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και η δεύτερη στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων.
Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν πορείες ενώ θα γίνει και αποκλεισμός εισόδων σε καταστήματα που θ’ ανοίξουν  τόσο στο ιστορικό κέντρο της πόλης όσο και περιφερειακά αυτής.
tempo24.gr

ΒΟΜΒΕΣ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ από την Βίκυ Σταμάτη: Δίνει ονόματα πολιτικών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ώστε να βγει από την φυλακή!

ΒΟΜΒΕΣ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ από την Βίκυ Σταμάτη: Δίνει ονόματα πολιτικών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ώστε να βγει από την φυλακή!
Οι εξελίξεις στην υπόθεση της Βίκυς Σταμάτη είναι καταιγιστικές και όπως όλα δείχνουν, σύντομα θα υπάρξουν αποκαλύψεις που θα ταράξουν εκ νέου τα νερά.
Λίγες ημέρες μετά την απόδρασή της και μόλις δύο ημέρες μετά την επιστροφή της στις εγκαταστάσεις της ψυχιατρικής κλινικής του Δρομοκαϊτειου, η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου φέρεται να είναι αποφασισμένη να... "απασφαλίσει".

Από τον εντοπισμό της κι έπειτα, τα μέτρα ασφαλείας στο Δρομοκαϊτειο είναι πλέον δρακόντεια κι αυτό ίσως να σημαίνει πως η σύζυγος του πάλαι ποτέ πανίσχυρου υπουργού θα προσπαθήσει να βρει έναν άλλο τρόπο για να αφήσει πίσω της τις ημέρες εγκλεισμού σε σωφρονιστικά ιδρύματα.
Επίσκεψη Ραγκούση και... "βόμβα"!

Νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής, την επισκέφθηκε στο Δρομοκαϊτειο ο συνήγορός της, Φραγκίσκος Ραγκούσης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στις πόμενες ημέρες, η Βίκυ Σταμάτη θα προβεί σε αποκαλύψεις όσον αφορά στην υπόθεση για το "ξέπλυμα" μαύρου χρήματος, για την οποία και κατογορείται.

Μάλιστα, αφήνεται να εννοηθεί πως θα ειπωθούν πράγματα και καταστάσεις που παραμένουν άγνωστα από τις μέχρι τώρα έρευνες για την υπόθεση, για την οποία κατηγορείται τόσο η ίδια, όσο και ο σύζυγός της, Άκης Τσοχατζόπουλος.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως θα ακουστούν και συγκεκριμένα ονόματα πολιτικών, που προς το παρόν δεν έχουν ακουστεί...

Η Βίκυ Σταμάτη, λοιπόν, φαίνεται πως αλλάζει στάση μετά την αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης, αλλά και τις αλλεπάλληλες -κι επίσης αποτυχημένες- αιτήσεις αποφυλάκισης.
Η... ανακούφιση του Άκη

Την ίδια ώρα, με μία αποκαλυπτική συνέντευξη, ο έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού, Άκης Τσοχατζόπουλος, σχολιάζει "τέλος καλό όλα καλά" για τον εντοπισμό της συζύγου του, Βίκυς Σταμάτη κι επιμένει πως η απόδρασή της από το Δρομοκαϊτειο δεν αποτελούσε ένα οργανωμένο σχέδιο.
"Είχες ανησυχήσει;", ρωτήθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος για να απαντήσει: "Μα τι είναι αυτά που λες; Είναι δυνατόν να μην είχα ανησυχήσει; Ακούς αυτές τις ανοησίες ότι ήταν ''σχεδιασμένη'' απόδραση; Από ποιους και με τι κίνητρα; Ούτε στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου, ότι υπήρχε σχέδιο. Ήμουν σίγουρος ότι γρήγορα θα βρισκόταν η σύζυγός μου. Το θέμα ήταν πώς θα την βρίσκαμε".

Ο πρώην υπουργός παραδέχθηκε στην εφημερίδα ότι φοβόταν για τη ζωή της Βίκυς Σταμάτη: "Μόνο γι' αυτό φοβόμουν. Η κοπέλα είναι άρρωστη. Εχει μεγάλο πρόβλημα, το λένε όλοι οι γιατροί του Δημοσίου, όλοι οι καθηγητάδες. Οι μόνοι που δεν το καταλαβαίνουν είναι εκείνοι, που επί πέντε φορές απορρίπτουν την αίτηση αποφυλάκισής της και αποφασίζουν με το "έτσι θέλω" για τη συνέχιση του δράματος, που επί τρία χρόνια περνάει η ίδια και το παιδί μας, μόνο και μόνο γιατί αμάρτησε να με παντρευτεί, να γίνει γυναίκα μου;".

Στην Ουάσιγκτον σήμερα ο Βαρουφάκης για να συναντηθεί με την Λαγκάρντ - Ο Τσίπρας στην Μόσχα - Θρίλερ με την δόση

Στην Ουάσιγκτον σήμερα ο Βαρουφάκης για να συναντηθεί με την Λαγκάρντ - Ο Τσίπρας στην Μόσχα - Θρίλερ με την δόση
Ημέρες κρίσιμων επαφών είναι οι επόμενες, αρχής γενομένης από σήμερα, με το ταξίδι του Γιάνη Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον, για το ραντεβού του με την Κριστίν Λαγκάρντ, με την ελπίδα ότι θα «ξεμπλοκάρει» η διαπραγμάτευση.
Η Μεγάλη Εβδομάδα προβλέπει ακόμη το διήμερο EuroWorking Group, το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα που φαίνεται να προκαλεί αντιδράσεις, αλλά πάνω από όλα την κρίσιμη ημερομηνία της 9ης Απριλίου, όταν και πρέπει η Ελλάδα να καταβάλει δόση 448 εκατομμυρίων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στο ταξίδι- αστραπή στην Ουάσιγκτον, δίπλα στον Γιάνη Βαρουφάκη θα βρεθεί ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην υπουργός και πρώην αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, σύμφωνα με το Mega. Το ραντεβού κλείστηκε έπειτα από τηλεφώνημα του υπουργού Οικονομικών στη γενική διευθύντρια του Ταμείου, η οποία αποδέχθηκε το αίτημά του να συναντηθούν σήμερα το βράδυ (ώρα Ουάσιγκτον), παρότι είναι ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών.
Πληροφορίες από την ελληνική πλευρά αναφέρουν ότι το ΔΝΤ κρατά έως τώρα την πιο σκληρή στάση στη διαπραγμάτευση, με κύρια «αγκάθια» το δημοσιονομικό, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ζητήματα που βέβαια θα τεθούν στο σημερινό ραντεβού, κατά το οποίο ο κ. Βαρουφάκης θα επιχειρήσει να πείσει την κ. Λαγκάρντ για την αποφασιστικότητα της Αθήνας να κάνει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με το iefimerida η προσδοκία είναι πως έπειτα από το μεταξύ τους ραντεβού θα αλλάξει στάση το ΔΝΤ, προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» η διαπραγμάτευση και να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία. Βέβαια, το βασικό ζήτημα που είναι ανοιχτό ανάμεσα στην Αθήνα και το Ταμείο είναι η δόση που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα στις 9 Απριλίου, ενώ στο τραπέζι είναι και η αξιολόγηση.
Θετικά μηνύματα για την εξέλιξη ήρθαν την ίδια ώρα και από τις Βρυξέλλες, καθώς Ευρωπαίος αξιωματούχος μίλησε για ενδείξεις για συμφωνία εντός της εβδομάδας, στο Euro Working Group (8-9/4), αφού οι δύο πλευρές φαίνεται ότι συγκλίνουν σε θέματα όπως τα φορολογικά και η διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων στις επιχειρήσεις.
Η συμφωνία αυτή θα αφορά στο διάστημα μέχρι τον Ιούνιο, ενώ από κει και πέρα οι δύο πλευρές θα χρειαστεί να ξανακαθίσουν στο τραπέζι και να εξετάσουν την πορεία των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και να εξετάσουν τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, όπως το εργασιακό και το ασφαλιστικό. Το εμπόδιο για να προχωρήσει αυτό το σενάριο- σύμφωνα με την ίδια πηγή- ήταν η σκληρή στάση του ΔΝΤ και την επιμονή του στην πέμπτη αξιολόγηση.
Αυτή την εβδομάδα είναι προγραμματισμένο και το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, απόφαση που προκαλεί αντιδράσεις στην Ευρώπη, αλλά και αποτέλεσαν αφορμή για «προειδοποιήσεις» προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, καθώς η σχέση Ελλάδας- Ρωσίας κάνει τους εταίρους να μην αισθάνονται ιδιαίτερα άνετα, όπως φάνηκε.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Μάρτιν Σουλτς στην Hannover Allgemeine Zeitung, με τις οποίες κάλεσε τον κ. Τσίπρα να μην αποξενωθεί από του Ευρωπαίους εταίρους του και χαρακτήρισε απαράδεκτο ο Ελληνας πρωθυπουργός να υποθέτει ότι «θα θέσει σε κίνδυνο την ενιαία ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην ευρωπαϊκή πολιτική», με αντάλλαγμα ρωσική βοήθεια.
Αντίστοιχες προειδοποιήσεις είχε εκφράσει και ο Πιερ Μοσκοβισί, ενώ οι αντιδράσεις ήρθαν και από άλλες γερμανικές πλευρές. Ο Κούντερ Κρισμπάουμ, πρόεδρος της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων στην Μπούντεσταγκ τόνισε με νόημα ότι «όποιος θέλει να συνεχίσει να έχει ευρωπαϊκή βοήθεια, η πυξίδα του πρέπει να δείχνει προς τις Βρυξέλλες και όχι τη Μόσχα», ενώ ο πρόεδρος του SPD, Σίγκμαρ Γκάμπριελ, τόνισε ότι δεν μπορεί να φανταστεί πως κάποιος στην Αθήνα σκέφτεται σοβαρά να γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη και να παραδοθεί στις αγκάλες της Μόσχας.

Τα πετρέλαια της Δυτικής Ελλάδας στο ελληνορωσικό deal

Εξαιτίας της γεωπολιτικής της σημασίας, η Ενέργεια βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, με την επίσκεψη του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα μόνο τυχαία να μην είναι, αφού ήδη έχουμε τις πρώτες συμφωνίες.
O «υπερυπουργός» μοιράζει την τράπουλα στο γεωπολιτικό παιχνίδι και στοχεύει να αποκτήσει συμμετοχή -εκτός από των δυτικών συμφερόντων αγωγού TAP- και στο νέο αγωγό Turkish Stream ρωσικών συμφερόντων, παρά τη πιθανή δυσφορία από πλευράς ΗΠΑ ή και ΕΕ.  
Ο κ.  Λαφαζάνης, μετά την έλευσή του από τη Μόσχα, ανακοίνωσε τη στήριξη της κυβέρνησης στη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του ελληνικού εδάφους για την τροφοδοσία της Ευρώπης, όπου θα αποτελεί την πρώτη ενεργειακή συμφωνία της Ελλάδας με τη Ρωσία έπειτα από επτά χρόνια, όταν προσπάθησε να προωθήσει ο Κώστας Καραμανλής να «περάσει» τον αγωγό South Stream. Η συμφωνία αναμένεται να «κλείσει» την ερχόμενη εβδομάδα κατά τη συνάντηση Αλέξη Τσίπρα - Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα στις 8 Απριλίου.
Ακόμα ένα deal είναι οι συνομιλίες για φθηνότερο φυσικό αέριο προς την Ελλάδα, ενώ η ελληνική πλευρά βρήκε θετική ανταπόκριση στο κάλεσμα για τη συμμετοχή ρώσικων εταιρειών στους διαγωνισμούς για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα και τη Νότιο Κρήτη.
Βέβαια, σε αυτό το σημείο να πούμε ότι για πρώτη φορά, από την εφαρμογή του Μνημονίου, η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει στη λίστα των προτάσεων προς τους δανειστές την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου.
Πηγές πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση της προηγούμενης κυβέρνησης αναφέρουν ότι η τρόικα ζητούσε πάντα και εμμονικώς στοιχεία για τις έρευνες υδρογονανθράκων της Ελλάδας, ωστόσο ουδέποτε εντάχθηκε ο ορυκτός πλούτος της χώρας ή συνδέθηκε με το Μνημόνιο. Τις εν λόγω πληροφορίες επιβεβαίωσε και με σχόλιό του ο πρώην υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης.
Στη λίστα του Γ. Βαρουφάκη η κυβέρνηση κάνει αναφορά για τις έρευνες των ελληνικών κοιτασμάτων και ότι το υπουργείο θα υπολογίσει τη δημοσιονομική τους επίπτωση. Ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης αναφέρει ότι ουδεμία σχέση έχει με τη διαπραγμάτευση και τους δανειστές, υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία γίνεται με διαγωνισμό και μετέφερε την έκπληξή του για την προσέγγιση του θέματος.
Ειδικότερα, ο κατάλογος Βαρουφάκη αναφέρει ότι θα προβεί «στη συνέχιση της τρέχουσας διαδικασίας υποβολής προσφορών για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα, που αφορούν την εξερεύνηση αερίου και πετρελαίου, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Για την ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων: Η αρμόδια αρχή πραγματοποιεί επί του παρόντος μια αξιολόγηση των πιθανών δαπανών, αν υπάρχουν, του μέτρου αυτού».
Μην ξεχνάμε ότι το θέμα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης λόγω των δηλώσεων του Πάνου Καμμένου που έδειξε προτίμηση για την εκμετάλλευση των πετρελαίων από τη Δύση, αναφερόμενος στο Αιγαίο. Πηγές από το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναφέρουν ότι η δήλωση του Καμμένου μόνο τυχαία δεν είναι, διότι ήδη υπάρχουν επαφές και συνομιλίες με ΗΠΑ.
Υπογραμμίζουν ότι δεν πρόκειται για διχασμός πολιτικής προσέγγισης στα ενεργειακά, ενώ αναφέρουν ότι υπάρχει συντονισμός μεταξύ των δύο υπουργείων, ο καθένας με το δικό του ρόλο. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι, όπως αναφέρουν πηγές, να προχωρήσει σε ανοιχτές προσκλήσεις προς όλες τις πλευρές. Ανάλογα με τις προσφορές, με κριτήριο το όφελος του εθνικού συμφέροντος, θα αποφασίσουν ποιος θα εμπλακεί κάθε φορά, σε κάθε πρότζεκτ.
 «O Turkish Stream και TAP μπορούν να συνυπάρξουν, όπως αναμένεται να συμβεί και με την Τουρκία» σχολιάζει ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και προσθέτει ότι: «Η Ρωσία έχει στοχοποιηθεί από τις Βρυξέλλες εξαιτίας της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, η Gazprom έχει δαιμονοποιηθεί, ως μίας εταιρεία με δεσπόζουσα θέση που χειραγωγεί τις τιμές και περιφρονεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Μέσα, λοιπόν, σε ένα πλαίσιο ασφυκτικών πιέσεων, η Μόσχα επιδιώκει να τις εξουδετερώσει μέσα από την ανάπτυξη ενός πλέγματος συνεργασιών με κράτη-μέλη της ΕΕ».
Πηγή: protothema.gr

Κι όμως. Τρίτη σερί εβδομάδα …sold out το Fantasia

Από το καλοκαίρι, όταν πρώτοι γράψαμε για το συγκεκριμένο σχήμα, πιστεύαμε ότι θα κάνει την διαφορά. Μάλιστα, τότε δεν ήταν λίγοι εκείνο...